Σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με ένα κύμα ψύχους να βρίσκεται προ των πυλών, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εξετάσουν σήμερα την Παρασκευή μια ακόμα πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το υπό συζήτηση πλαφόν είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν, την οποία ορισμένοι θεωρούν υπερβολικά υψηλή.
Διαβάστε επίσης – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Κύμα ψύχους δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές που πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας .
Διαβάστε επίσης – Roller coaster στις τιμές του φυσικού αερίου: Από το +13% στο -5%
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν πρότεινε πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα ίσχυε εάν η τιμή του TTF του πρώτου μήνα υπερέβαινε τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και ήταν 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τιμή για 10 ημέρες.
Ορισμένες χώρες επέκριναν την αρχική πρόταση της ΕΕ, τονίζοντας ότι σχεδιάστηκε με τόσο υψηλή τιμή και με τόσο αυστηρά κριτήρια ώστε το ανώτατο όριο να μην ενεργοποιηθεί ποτέ, και έτσι να αποτύχει να προστατεύσει τις οικονομίες τους από τις αυξήσεις των τιμών.
Η αναθεωρημένη πρόταση, που είδε το Reuters, θα επεκτείνει επίσης το ανώτατο όριο για να καλύψει όχι μόνο τη σύμβαση φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, όπως πρότεινε η Επιτροπή, αλλά και συμβάσεις με ημερομηνίες λήξης έως και ένα τρίμηνο. Ωστόσο, αρκετές χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα περιοριστούν οι τιμές, ενώ τουλάχιστον πέντε χώρες πιέζουν για ακόμη χαμηλότερο ανώτατο όριο.
Η «ελληνική» πρόταση
Μάλιστα σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Σλοβενία πρότειναν δύο επιλογές: είτε ένα πολύ χαμηλότερο σταθερό ανώτατο όριο τιμής 160 ευρώ/MWh ή ένα «δυναμικό ανώτατο όριο τιμής» που θα μπορούσε να διαμορφώνεται ως απάντηση στα υφιστάμενα σημεία αναφοράς για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ωστόσο, χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρώπη να προσελκύσει τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν φέτος καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ωθώντας τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τις οικονομίες τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών – μελών, καθώς και της G-7.
Η πολυπαραγοντική εξίσωση του πλαφόν…
Όπως είχε γράψει χθες 1η Δεκεμβρίου ο ΟΤ οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. για την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος είναι σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις με υπουργούς άλλων χωρών για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα ικανοποιεί όσο γίνεται περισσότερο τη διεκδίκηση της Ελλάδας και της ομάδας των 15 χωρών.
Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Και η διαδικασία περίπλοκη. Γιατί; Αφενός ήταν αναγκαία η επίτευξη μίας κοινής θέσης ανάμεσα στις χώρες του λεγόμενου πυρήνα των «15». Δηλαδή μεταξύ της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας (προστέθηκε λίαν προσφάτως). Μετά έπρεπε οι προαναφερόμενες πέντε χώρες να πείσουν τις υπόλοιπους 10 της συμμαχίας.
Στη συνέχεια η ηγετική ομάδα που εκπροσωπεί τους 15 να διαπραγματευτεί με τους αντίπαλους τις χώρες, δηλαδή, που εκπροσωπούνται από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι τελευταίοι θυμίζουμε… ακούνε πλαφόν και βγάζουν καπνούς… Και φυσικά το τελευταίο μέτωπο είναι η Κομισιόν.
Όπως πληροφορούμαστε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους του πλαφόν είναι πια δημιουργικές… Τώρα τι θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί….
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους