Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σήμερα Παρασκευή να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων για το κατάλληλο επίπεδο του πλαφόν.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ομάδα των G7 συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και επομένως να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το συγκεκριμένο εμπόρευμα. Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το πλαφόν στην πράξη δεν είχαν αποφασιστεί και ήταν αντικείμενο συζητήσεων όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Πώς το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αναστατώσει τις αγορές

Το πλαφόν θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», ανέφερε σχετικό έγγραφο της ΕΕ το οποίο επικαλείται το CNBC.

Την Κυριακή αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης: Στα 60 δολάρια «κλειδώνει» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Είπε το «ναι» και η Πολωνία

Σημειώνεται ότι τελευταίες κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνία, η οποία τελικά συμφώνησε και αυτή στο πλαφόν των 60 δολαρίων και έδωσε την έγκρισή της για συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, όπως αναφέρει το Reuters. Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ρωσία: Θα συμφωνούμε απευθείας με τους αγοραστές

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει «όλεθρο» στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Σχολιάζοντας την πιθανή επιβολή πλαφόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο του προτεινόμενου ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς -όπως είπε- η Ρωσία θα προχωρά σε συμφωνίες απευθείας με τους αγοραστές.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστήριξαν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, είχε δηλώσει στο CNBC τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν το μέτρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία