Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κύριο στόχο το 2025 να έχει υπερτριπλασιάσει την εγκατεστημένη της ισχύ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα να ανέλθουν στα 3,3 GW.

Με βάση τις ανακοινώσεις που έχει κάνει η διοίκηση της εισηγμένης το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και συστημάτων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029 θα ανέλθει στα 5,9 δις. ευρώ.

Ο ενδιάμεσος στόχος είναι το 2025 και αφορά στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 3,3 GW το 2025, ωστόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του χρόνου θα κάνει το πρώτο βήμα για αυτή την επενδυτική της πορεία.

Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση για φθηνό και πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του έτους το 2023 η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 554 MW. Έτσι η εγκατεστημένη ισχύς σε Ελλάδα και εξωτερικό από τα 895 MW που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 1,449 GW. Θα είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που σπάει το φράγμα του 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας.

Τα έργα

Τα έργα του μισού γιγαβάτ που κατασκευάζει και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023 είναι:

  1. Το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα της Εύβοιας ισχύος 330 MW
  2. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Φωκίδας 110 MW
  3. Το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Κοσσό της Ξάνθης 72 MW
  4. Το αιολικό πάρκο «Δροσερό – Τράπεζα» στην Ξάνθη ισχύος 24 MW
  5. Άλλα αιολικά πάρκα ισχύος 10 MW.
  6. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός στον Λάδωνα ισχύος 6 MW και
  7. Η «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» ισχύος 2 MW.

Το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται για αυτά τα έργα στα 823 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου πρότυπου έργου της αντλησιοταμίευσης ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 650 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2025 με αρχές του 2026.

Παράλληλα, η εισηγμένη έχει σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και έργα 1,1 GW.

Διαβάστε επίσης: Η Τέρνα Ενεργειακή στον Standard Greece του MSCI

Ποιοτικό χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτηρίζεται ποιοτικό. Κι αυτό καθώς πετυχαίνουν υψηλούς συντελεστές παραγωγής (load factor).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο του έτους οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και σε συνδυασμό με τα σημεία που έχει αναπτύξει τα πάρκα του ο όμιλος, οδήγησαν σε αύξηση των συντελεστών παραγωγής (load factor). Συγκεκριμένα, το load factor των έργων του ομίλου για την Ελλάδα έφτασε το 31,5% έναντι 28,6% την περασμένη χρονιά, για τη Βουλγαρία το 28,2% έναντι 25,7% και για την Πολωνία στο 27,3% έναντι 23,3%.

Οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης (load factor) του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ορισμένων έργων (υπενθυμίζεται ότι ένα αριθμός πάρκων ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία κατά το 2021) οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 14,3%, με τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας να ανέρχονται σε 175 εκ. ευρώ έναντι  150,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα