Παραμένει «βαρύ» το κλίμα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών. Ύστερα την εκτόξευση «κατηγοριών» εκατέρωθεν, μέσω διαρροών , για το γεγονός της μη συμφωνίας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, σε μια συγκυρία ανόδου των επιτοκίων και συνέχισης της ακρίβειας, το υπουργείο…ξαναχτύπησε.

Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία, μέσω των υψηλών προμηθειών, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει -κατά τις τελευταίες 15 ημέρες- μεταξύ των δύο πλευρών. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι δυναμιτίζει περεταίρω το κλίμα ενόψει και της νέας συνάντησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 2 εβδομάδες από σήμερα.

Ως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να έρθει σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες, σε μια κρίσιμη -κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά εν όψει εκλογών – περίοδο.

Ο κατάλογος με τις προμήθειες

Σύμφωνα με κύκλου του ΥΠΟΙΚ, οι τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία είναι οι εξής:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).

3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.

4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.

6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.

7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).

8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.

9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.

10.  Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.

11.  Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).

12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναμονή για την πρόταση

Όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση, το σενάριο για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που ζητούσαν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών έναντι των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια, χωρίς να στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό προϋπολογισμό. Για αυτό και ζήτησε από τους τραπεζίτες, να ετοιμάσουν μια πρόταση μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, την οποία θα του παρουσιάσουν σε 2 εβδομάδες στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι ζητήθηκε από τις τράπεζες η κατάθεση προτάσεων «με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους».

Ακόμη, προστίεται ότι «το υπουργείο ανέφερε πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να δοθεί μέρισμα στους μετόχους στο τέλος του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Επιχειρήσεις |

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ

Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας