Στην επένδυση τεράστιων κεφαλαίων στην πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστοριά «μετατοπίζονται» οι μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley.
«Δεν υπήρξε ξανά στο παρελθόν τέτοια αναζωπύρωση της πυρηνικής ενέργειας, από την ακμή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970», δήλωσε στο CNBC ο Ray Rothrock, μακροχρόνιος επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος συμμετέχει σε 10 πυρηνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης στη παραγωγή
Πώς αλλάζει η πυρηνική ενέργεια
«Περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται, περισσότεροι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από τον χώρο και γίνονται πιο έξυπνοι για να κάνουν την επιμέλεια και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εδώ – γεγονός που είναι καλό», δήλωσε ο DeWitte, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας μικροαντιδραστήρων Oklo στο CNBC.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ποιοι τομείς είναι οι πιο «σπάταλοι» στην ΕΕ – Η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα
Αυτό το κύμα ιδιωτικών επενδύσεων θα είναι θετικό για τον κλάδο, συμφωνεί ο John Parsons, οικονομολόγος και λέκτορας στο MIT.
«Νομίζω ότι η ύπαρξη νέων προοπτικών είναι πολύ καλή», δήλωσε ο Parsons στο CNBC. «Η πυρηνική ενέργεια είναι μια πολύ σύνθετη επιστήμη και υποστηρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από αυτά τα εθνικά εργαστήρια. Και έτσι αυτός είναι ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων. Και όταν διευρύνεις αυτόν τον κύκλο, αποκτάς πολλά νέα μυαλά, διαφορετική σκέψη, ποικιλία πειραμάτων»,ανέφερε.
«Μια μακρά ιστορία αθετημένων υποσχέσεων»
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αγνοούν την ταραγμένη ιστορία της πυρηνικής ενέργειας ως επιχείρησης.
«Οι επενδυτές έχουν συχνά επενδύσει σε ανόητα πράγματα που δεν λειτούργησαν”, δήλωσε στο CNBC η Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Διότι η πραγματικότητα είναι ότι στην 75χρονη ιστορία αυτής της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα σε ένα σύστημα βασισμένο στην αγορά. Αν οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην πυρηνική ενέργεια τώρα, αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα, και μπορώ να σκεφτώ ότι πιστεύουν ότι θα βγάλουν χρήματα μόνο επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού», δήλωσε η Oreskes.
Η προσέγγιση για τα πυρηνικά
Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ως κυβερνητικό έργο μετά την κατασκευή των πρώτων ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1951, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας παρήγαγε για πρώτη φορά ηλεκτρική ενέργεια στο Idaho, στον Εθνικό Σταθμό Δοκιμών Αντιδραστήρων, ο οποίος θα γινόταν το Εθνικό Εργαστήριο του Idaho.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μεγάλοι όμιλοι κατασκεύασαν μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα έργα αυτά συχνά ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό. «Κατά συνέπεια, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανέλαβαν πυρηνικά έργα υπέστησαν υποβαθμίσεις αξιολογήσεων – μερικές φορές πολλές υποβαθμίσεις – κατά τη φάση της κατασκευή»”, σύμφωνα με έκθεση του 2011 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Επίσης, το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979 δημιούργησε φόβους σχετικά με την ασφάλεια και έβαλε φρένο στην κατασκευή.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώθηκε το 2012 με 104 αντιδραστήρες σε λειτουργία, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν βάλει χρήματα σε νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις, με γνώμονα μια νέα αίσθηση επείγοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η πυρηνική ενέργεια δεν εκλύει αέρια του θερμοκηπίου. Υπάρχει επίσης η γοητεία της χρηματοδότησης των «αουτσάιντερ» εταιρειών με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Το μοντέλο των επιχειρηματικών κεφαλαίων βασίζεται σε μεγάλα στοιχήματα – οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων κατανέμουν τα χρήματά τους σε πολλές εταιρείες. Οι περισσότερες αναμένεται να αποτύχουν αλλά αν μία ή δύο εταιρείες πετύχουν τεράστιες επιτυχίες, υπερκαλύπτουν το κόστος όλων αυτών των απωλειών. Αυτό είναι το επενδυτικό μοντέλο που δημιούργησε τους βασικούς εκπροσώπους της Silicon Valley, όπως η Apple, η Google και η Tesla.
Σύντηξη και σχάση
Ορισμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τη σύντηξη. Πρόκειται για τον τύπο πυρηνικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα αστέρια και δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας – αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια διαρκής αντίδραση σύντηξης στη Γη και αδύνατο να παραχθεί αρκετή ενέργεια για εμπορική παραγωγή.
«Είναι πολύ καλύτερη από την πυρηνική σχάση», δήλωσε ο επενδυτής Vinod Khosla στο CNBC τον Οκτώβριο. «Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά δεν είναι έτοιμο. Και πρέπει να το ετοιμάσουμε και να το κατασκευάσουμε»,είπε.
Ο Khosla δεν είναι ο μόνος. Στην ιδιωτική βιομηχανία σύντηξης έχουν επενδυθεί σχεδόν 5 δισ. δολάρια , σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης.
Άλλοι είναι ενθουσιασμένοι με τις νέες εξελίξεις στην πυρηνική σχάση, τον πιο παραδοσιακό τύπο πυρηνικής ενέργειας που βασίζεται στη διάσπαση των ατομικών πυρήνων, όπως ο ιδρυτής της DCVC Zachary Bogue, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία μικροπυρηνικών αντιδραστήρων Oklo.
«Η προηγμένη πυρηνική σχάση είναι η πεμπτουσία του προβλήματος των επιχειρηματικών κεφαλαίων βαθιάς τεχνολογίας», δήλωσε ο Bogue στο CNBC τον Σεπτέμβριο. «Υπάρχει τεχνικός και ρυθμιστικός κίνδυνος, αλλά αν αυτά τα προβλήματα επιλυθούν, υπάρχουν απλώς μαζικές αποδόσεις … όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια τέλεια συνταγή για επιχειρηματικό κεφάλαιο», ανέφερε.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium