Το κόστος της σιωπής της Δύσης εν όψει της τουρκικής ψευτοανησυχίας για την τρομοκρατία: Στις 13 Νοεμβρίου 2022, βόμβα ταρακούνησε ένα εμπορικό κέντρο στη Μεγάλη Οδό του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα σε μια μέρα, τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν τον ύποπτο τους: την Αχλάμ Αλμπασίρ, μια γυναίκα από τη Συρία για την οποία οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι πήρε τις εντολές της από Κούρδους της Συρίας στο Κομπάνι.

Στη συνέχεια, η αστυνομία την «παρέλασε» μπροστά από τους φακούς και τις κάμερες των φίλα προσκείμενων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΜΜΕ, με τη γυναίκα να φορά ένα φούτερ που έγραφε «New York».

Σε περίπτωση που οι Τούρκοι πολίτες αποδεικνύονταν… υπερβολικά ανόητοι για να λάβουν το μήνυμα, ήρθε προς επίρρωση ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και έβαλε στη θέση των συνενόχων τις ΗΠΑ.

Καμιά απόδειξη

Σύμφωνα με τον δρ. Μάικλ Ρύμπιν, πρώην στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου και συνεργάτη του American Enterprise Institute, δεν υπάρχει καμία απόδειξη, πέραν της τουρκικής επιμονής, ότι η Αλμπασίρ έχει σχέση με Κούρδους της Συρίας. Πράγματι, τα στοιχεία που τη συνδέουν με τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) είναι ισχυρότερα.

Μάλλον, φαίνεται ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη βομβιστικ

ή επίθεση ως πρόσχημα για να πραγματοποιήσει μια προσχεδιασμένη επιχείρηση για να υπονομεύσει το δημοκρατικό κουρδικό πείραμα στη βορειοανατολική Συρία. Στον απόηχο της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα χτυπήσει στόχους στην κουρδική ζώνη της Συρίας, σκοτώνοντας όχι μόνο πολιτικούς αξιωματούχους αλλά και πολλούς άλλους πολίτες.

Αδικαιολόγητες οι ενέργειες της Τουρκίας

Η «καραμέλα» ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι, από τη φύση της εξέλιξής τους από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια τρομοκρατική ομάδα, δεν δικαιολογεί τις ενέργειες της Τουρκίας για δύο λόγους.

Πρώτον, το PKK έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, όπως και η ίδια η Τουρκία. Σήμερα, η Τουρκία του Ερντογάν είναι αγνώριστη σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από δύο δεκαετίες. Το ίδιο ισχύει και με το PKK. Πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά, δεν είναι η ίδια οργάνωση.

Δεύτερον, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δραστηριοποιείται στον αυτόματο και ορισμένοι αναλυτές δεξαμενών σκέψης επιδιώκουν να είναι πιο Τούρκοι από πολλούς Τούρκους στον εξοστρακισμό του PKK, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος κυριάρχησε στην Τουρκία από το 1983 έως το 1993, ήταν πρόθυμος να συνάψει ειρήνη με την ομάδα. Πριν από το θάνατό του το 1993, είχε στείλει προτάσεις στον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και φαινόταν έτοιμος να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης.

Ο Λευκός Οίκος και πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στη συνεχιζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Άλλωστε, οι Κούρδοι δεν είναι κράτος και άρα δεν έχουν θέση στο διπλωματικό τραπέζι. Εκτός οπτικού πεδίου σημαίνει και εκτός της σκέψης μας. Το πρόβλημα με μια τέτοια λογική δεν είναι μόνο η ηθική της διαστροφή.

Αντίθετα, είτε κατηγορούν τους περιβαλλοντολόγους ότι συμμετείχαν σε μια τεράστια τρομοκρατική συνωμοσία μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί , είτε υπερβάλλοντας σχετικά με τη συνενοχή των γκιουλενιστών στο υποτιθέμενο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 είτε αναζητούν πρόσχημα για να επιτεθούν στο Ιράκ ή τη Συρία, ψευδείς κατηγορίες εναντίον εχθρών ως πρόσχημα για αστυνομική ή στρατιωτική δράση έχουν γίνει κοινοτοπίες για την Τουρκία.

Ο λόγος είναι απλός: Ο Ερντογάν έχει τελειοποιήσει τέτοιες τακτικές.

Ο «φάκελος» Ελλάδα

Όπως λέει ο Ρούμπιν, αυτό μας φέρνει στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Τουρκία κατηγόρησε επανειλημμένα την Ελλάδα για τρομοκρατία. Καθώς ο Ερντογάν επιτίθεται στον γείτονά του στο ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να επανασχεδιάσει τον χάρτη του Αιγαίου και να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας, θα χρειαστεί ένα πρόσχημα για στρατιωτική δράση.

Εάν η Ευρώπη επιτρέψει στον Ερντογάν να ξεφύγει με μια ψευδή κατηγορία εναντίον των Κούρδων της Συρίας για να δικαιολογήσει μια τουρκική αρπαγή γης νότια των συνόρων του, δεν είναι παράλογο να εξετάσουμε ένα άλλο σενάριο που οδηγεί σε αρπαγή γης δυτικά των συνόρων: μια βόμβα εκρήγνυται στη Σμύρνη, Αλικαρνασσό ή Μαρμαρίδα. Μια μέρα αργότερα, ο Σοϊλού θα παρελάσει έναν ύποπτο με φούτερ «Αθήνα», ισχυριζόμενος ότι ομολόγησε ότι ενήργησε κατ’ εντολή Ελλήνων εθνικιστών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ευρώπη μπορεί τότε να εκδώσει τις αρνήσεις της, αλλά τον Ερντογάν δεν θα τον νοιάζει. Έχει συνηθίσει στο ότι η Δύση αποδέχεται τα τουρκικά πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων ή χώρες όπως η Σουηδία να ταπεινώνονται για να τον ευχαριστήσουν.

Αυτό θα είναι λάθος υπολογισμός από την πλευρά του – το ευρωπαϊκό σθένος είναι ισχυρότερο από ό,τι μπορεί να υποδηλώνει το σύνδρομο της Στοκχόλμης που εκφράζει τη Σουηδία του 2022. Ωστόσο, οι πόλεμοι συχνά ξεκινούν εξαιτίας τέτοιων λανθασμένων υπολογισμών. Γι’ αυτό η σαφήνεια είναι τόσο σημαντική. Η αποκοπή της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον των Κούρδων σήμερα μπορεί να αποτρέψει μια θανάσιμη σύγκρουση με την Ελλάδα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.