Συστάσεις που οδηγούν σε ανατροπή της επιτοκιακής και τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών απεύθυνε η κυβέρνηση στις διοικήσεις τους, δια στόματος τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Πρόκειται για αιτήματα που εάν ικανοποιηθούν στο σύνολό τους θα οδηγήσουν σε ανατροπές στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι οποίοι στηρίζονται στην ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας μέσω των εσόδων από τόκους και προμήθειες.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Γιατί η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι

Το κυρίαρχο θέμα των συναντήσεων του κ. Σταϊκούρα με τους CEO των μεγαλύτερων τραπεζών, για το οποίο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κινούνται πλέον προς την ίδια κατεύθυνση, είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Ο υπουργός ζήτησε να βρεθεί μία λύση που να ανακουφίζει τους δανειολήπτες, χωρίς ωστόσο το κράτος να αναλάβει έστω ένα μέρος του κόστους.

Η πρόταση για τα δάνεια

Μετά και τη δεύτερη συνάντησή τους με τον υπουργό, οι τραπεζίτες υποσχέθηκαν πως θα σχεδιάσουν μία δράση για τους πελάτες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς, που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του 50% της αύξησης που προκαλεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Για παράδειγμα, εάν η δόση ενός δανείου αυξηθεί σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, κατά 100 ευρώ, το συγκεκριμένο ταμείο θα επιδοτεί τα 50 ευρώ.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η περίμετρος των ωφελούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θέλουν να την περιορίσουν έως και τους 30.000, ορίζοντας πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Από την άλλη, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τόσο μικρό αριθμό δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι θα τεθεί σε κάθε περίπτωση ως προϋπόθεση τα δάνεια να είναι ενήμερα. Εάν υπάρξει συμφωνία και ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ δώσει το αναγκαίο πράσινο φως, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023, με διάρκεια που θα μπορεί να φτάνει έως και του 12 μήνες.

Επιτόκια και προμήθειες

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα των στεγαστικών δανείων για το οποίο ζητά η κυβέρνηση ανάληψη πρωτοβουλιών από τις τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επανέλαβε τα αιτήματα που έχει υποβάλει ήδη ο υπουργός Οικονομικών στις τράπεζες, αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων και τις προμήθειες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ήδη έχουν αναπροσαρμοστεί τα επιτόκια από συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, η Eurobank έχει αυξήσει την οροφή των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 0,80%, ενώ στην Alpha Bank από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, θα διαμορφωθεί στο 0,65%.

Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και οι άλλοι δύο συστημικοί όμιλοι, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ νέες αναπροσαρμογές αναμένονται στις αρχές του 2023, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.

Ως προς τις προμήθειες, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι μπορεί να έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με 2 – 3 χρόνια νωρίτερα, ωστόσο αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο μέσο όρο της ΕΕ.

Προσθέτουν δε πως όλες οι τράπεζες διαθέτουν συνδρομητικά πακέτα, τα οποία εξασφαλίζουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, πολύ χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες για μία σειρά από συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική ως προς τις ακόλουθες προμήθειες:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού)
3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης
4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας
5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας
6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς
7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.)
8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών
9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων
10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων
11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ)
12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
COSMOTE Grow Your Business: Επιστρέφει με νέας μορφής δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων
Επιχειρήσεις |

COSMOTE Grow Your Business: Επιστρέφει με νέας μορφής δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων

Το COSMOTE Grow Your Business - Certification Program δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λάβουν την απαραίτητη γνώση και να ενσωματώσουν στην λειτουργία τους σύγχρονες ψηφιακές λύσεις