Μια νέα προσπάθεια να τερματιστεί η πλαστική ρύπανση έως το 2040 διχάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τις χώρες να ενταχθούν στον Διεθνή Συνασπισμό «End Plastic Pollution μέχρι το 2040», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μεγάλη απήχηση.
Αντίθετα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για έναν «αντίπαλο όμιλο» – τον Συνασπισμό Υψηλής Φιλοδοξίας , υπό την προεδρία της Νορβηγίας και της Ρουάντα – που έχει προσελκύσει περισσότερες από 50 χώρες. Μέλη του περιλαμβάνουν συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο — και τώρα η ΕΕ, η οποία εντάχθηκε την Πέμπτη.
Διαβάστε επίσης – Στο στόχαστρο της ΕΕ 11 κράτη που δεν περιορίζουν τα πλαστικά μίας χρήσης
Όπως γράφει το Politico, η διαφωνία διεφάνη σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής στην Πούντα ντελ Έστε της Ουρουγουάης αυτή την εβδομάδα — η πρώτη ευκαιρία για τους διπλωμάτες να σημειώσουν πρόοδο σε μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά έως το 2024. Και ακολουθεί μια συμφωνία ορόσημο από περισσότερες από 150 χώρες νωρίτερα αυτό το έτος για ένα παγκόσμιο πλαίσιο με στόχο τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.
Οι διαφωνίες
Ο διχασμός ΕΕ-ΗΠΑ συνοψίζεται σε μια διαφορά σχετικά με τον καλύτερο τρόπο περιορισμού της πλημμύρας από πλαστικά που ρυπαίνει εδάφη, παραλίες και θάλασσες.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το POLITICO, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ευνοεί το να επιτρέπεται στα έθνη να ορίζουν τα δικά τους σχέδια δράσης, απορρίπτοντας την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια «ενιαία προσέγγιση για όλους» στο ζήτημα. Είναι μια προσέγγιση που δεν βρίσκει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ άλλων χωρών, αλλά έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη του λόμπι των ΗΠΑ για τα χημικά.
Ο αντίπαλος συνασπισμός υποστηρίζει μιας δεσμευτική διεθνή συνθήκης που χρησιμοποιεί «απαγορεύσεις και περιορισμούς» για την εξάλειψη των «προβληματικών πλαστικών» μαζί με παγκόσμιες βασικές γραμμές και στόχους.
Η Monica Medina, αξιωματούχος των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και τις διεθνείς περιβαλλοντικές και επιστημονικές υποθέσεις, δήλωσε στο POLITICO ότι η στάση των ΗΠΑ προωθεί έναν «αγώνα προς την κορυφή», υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται σε παγκόσμιους στόχους για μείωση της παραγωγής πλαστικών θα μπορούσαν να καταλήξουν στον «χαμηλότερο κοινό παρονομαστή».
Ωστόσο, η Juliet Kabera, η επικεφαλής διαπραγματευτής της συνθήκης για τα πλαστικά για τη Ρουάντα, υποβάθμισε την επιτυχία της συμμαχίας της στο να «εμπιστεύεται την επιστήμη».
Επισήμανε μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία εκτιμά ότι τα πλαστικά απόβλητα θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2060. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο, ενώ μόνο το 9 τοις εκατό των πλαστικών ανακυκλώνεται παγκοσμίως και το 50 τοις εκατό χωματερές.
«Δεν μπορώ ποτέ να το υπογραμμίσω αρκετά: Ψάχνουμε για μια συνθήκη που θα κάνει τη διαφορά», είπε.
Η Μεντίνα υπερασπίστηκε την προσέγγιση των ΗΠΑ, λέγοντας: «Είμαστε το ίδιο ή πιο φιλόδοξοι με οποιονδήποτε άλλον σε αυτή τη διαπραγμάτευση».
ΟΟΣΑ: Προβλέπει τριπλασιασμό των παγκόσμιων πλαστικών απορριμάτων
Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό ή ακόμα και την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά σχεδόν τριπλασιασμού έως το 2060, με περίπου τα μισά να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και λιγότερο από το ένα πέμπτο να ανακυκλώνονται.
Άμεση αντίδραση
Η έκθεση με τίτλο «Global Plastics Outlook: Policy Scenario to 2060» αναφέρει λέει ότι χωρίς ριζικές ενέργειες για τον περιορισμό της ζήτησης, την αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων και της δυνατότητας ανακύκλωσης, η πλαστική ρύπανση θα αυξηθεί παράλληλα με μια σχεδόν τριπλάσια αύξηση στη χρήση πλαστικών λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των εισοδημάτων. Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των πλαστικών απορριμμάτων το 2060 θα προέρχονται από είδη μικρής διάρκειας, όπως συσκευασίες, προϊόντα χαμηλού κόστους και υφάσματα.
Latest News
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Στην… πυρά ο πλανήτης – Το 2024 η πιο θερμή χρονιά από το 1881
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η φετινή χρονιά είναι η θερμότερη που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που υπάρχουν μετρήσεις.
Ερχονται ηλεκτροκίνητα υδροπλάνα στην Ελλάδα - Η συμφωνία Hellenic Seaplanes - Elfly Group
Η Hellenic Seaplanes προχωρά στην καταρχήν δέσμευση για την απόκτηση δέκα ηλεκτροκίνητων υδροπλάνων Noemi, 9 θέσεων
Ο Τραμπ... ξηλώνει την πολιτική Μπάιντεν στα EV - Τέλος οι επιδοτήσεις για σταθμούς φόρτισης
Τι προτείνει η ομάδα Τραμπ για τα ηλεκτρικά οχήματα - Αποδεκτή η μεγαλύτερη ρύπανση των αυτοκινήτων, σκληροί δασμοί στα κινεζικά EV
Νέα «καμπανάκι» Κομισιόν στην Ελλάδα για τα απόβλητα
Η Κομισιόν δίνει δίμηνη προθεσμία για συμμόρφωση διαφορετικά μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η επικοινωνία καταλύτης στις ESG πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων
Το 83% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενεργούν προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και όχι να δίνουν προτεραιότητα κυρίως στους μετόχους τους
Γιατί οι πιπεριές τσίλι κινδυνεύουν να χάσουν την καυτερή γεύση τους
Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή στις πιπεριές τσίλι αλλά και τη γεύση τους - Τι λένε επιστήμονες