Ένα απλό SMS αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα των γραπτών μηνυμάτων. «Καλά Χριστούγεννα» έγραψε ο προγραμματιστής Νιλ Πάπγουορθ στον υπολογιστή του στέλνοντας το πρώτο γραπτό μήνυμα στις 3 Δεκεμβρίου 1992 στο κινητό τηλέφωνο ενός στελέχους της Vodafone, τον Ρίτσαρντ Γιάρβις. Δεν έλαβε όμως καμία απάντηση. Πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα με την κατάλληλη τεχνολογία που θα τους επέτρεπαν να στέλνουν και να λαμβάνουν γραπτά μηνύματα. Αυτό άλλαξε όμως μόλις 15 μήνες αργότερα.
Το πρώτο σήμα εκκίνησης για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων δόθηκε 15 μήνες αργότερα στο Ανόβερο στην έκθεση υπολογιστών CeBIT το 1994. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξε μια τεράστια άνοδος των γραπτών μηνυμάτων. Το 2012 οι Γερμανοί πολίτες έστειλαν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια μηνύματα, μια χρονιά ρεκόρ! Μέχρι τότε οι τιμές είχαν ήδη μειωθεί αισθητά. Όταν ξεκίνησαν να αποτελούν καθημερινότητα τα SMS, οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας είχαν πολύ υψηλές χρεώσεις στα γραπτά μηνύματα των 160 χαρακτήρων.
Διαβάστε επίσης: Σε δημοπρασία το πρώτο SMS με την ευχή «Καλά Χριστούγεννα»
Στην Γερμανία χαρακτηριστικά κάθε μήνυμα κόστιζε τότε 39 πφένιχ και με την εισαγωγή του ευρώ η τιμή δεν άλλαξε σημαντικά, αφού κάθε SMS κόστιζε 19 σεντ. Τα δισεκατομμύρια SMS δημιούργησαν τεράστια ροή μετρητών προς τις εταιρίες. Το 1998 ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το όριο του ενός δισεκατομμυρίου γραπτών μηνυμάτων που στάλθηκαν στη Γερμανία. Λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού ωστόσο, οι τιμές είχαν καθοδική πορεία. Έτσι οι καταναλωτές σήμερα πληρώνουν μια σταθερή μηνιαία τιμή, που συνήθως περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα και ένα όριο τηλεφωνικών κλήσεων.
Η τεχνολογία ξεπέρασε τα SMS
Η άνοδος των υπηρεσιών messenger την τελευταία δεκαετία έχει επηρεάσει κατά κόρον τους πάροχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι δύσκολα θα τιμολογήσουν επιπλέον τα SMS. «Το 2009 εμφανίστηκε στην αγορά το WhatsApp, μια υπηρεσία που βοήθησε την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων να διεισδύσει στην αγορά οδηγώντας έτσι στη συρρίκνωση των γραπτών μηνυμάτων» λέει ο Μπέρνχαρντ Ρολέντερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ψηφιακής ένωσης Bitkom.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, ο αριθμός των SMS που στάλθηκαν το 2021 ανήλθε περίπου στα 7,8 δις., σημειώνοντας σχετική ανάκαμψη σύμφωνα με υπολογισμούς της Bitkom από το 2020 που ο συνολικός αριθμός ήταν περίπου 7 δις. Τα SMS ωστόσο εξακολουθούν να κατέχουν μια σημαντική λειτουργία και στην ψηφιακή εποχή. «Το απλό SMS μπορεί και λειτουργεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο και δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο ή ξεχωριστή εγγραφή» αναφέρει ο Μπέρνχαρντ Ρολέντερ. Πολλές υπηρεσίες πληρωμών, όπως οι τραπεζικές, χρησιμοποιούν επίσης τα γραπτά μηνύματα για την επαλήθευση και την ταυτοποίηση του ατόμου.
Τα SMS επιβιώνουν μέχρι σήμερα
Στην αρχή η αποστολή μηνυμάτων δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία. Οι παλαιότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων ίσως θυμούνται τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μόνο τα ψηφία 0 εως το 9. Σε κάθε ένα από αυτά τα ψηφία εκχωρήθηκαν πολλά γράμματα και χαρακτήρες, τα οποία για να ενεργοποιηθούν έπρεπε κανείς να πατήσει τα κουμπιά πολλές φορές. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούταν όπως γίνεται μέχρι και σήμερα πολλές συντομογραφίες π.χ. HBD που σημαίνει Happy Birthday, η κατάλληλη ευχή για το ίδιο το SMS σήμερα!
Σήμερα όμως οι χρήστες των smartphone μπορούν απλά να υπαγορεύουν με τη φωνή τους τα μηνύματα. Έρευνα της Bitkom καταγράφει πως μισοί από τους χρήστες υπαγορεύουν τα μηνύματα τους με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στους χαρακτήρες που μπορεί κανείς να στέλνει.
Ο γραπτός τρόπος επικοινωνίας παραμένει αρκετά δημοφιλής. Το 2021 σχεδόν 800 εκατομμύρια μηνύματα στέλνονταν καθημερινά στη Γερμανία μέσω smartphone και διαφόρων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των SMS. Κατά μέσο όρο δηλαδή 10 έως 20 μηνύματα στέλνονται σε ένα κινητό τηλέφωνο την ημέρα. Μέρικα μόνο όμως αποτελούν τα κλασικά SMS.
Μίσα Έρχαρντ
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla