Φτάσαμε στο τέλος των ομίλων του μουντιάλ με συναρπαστικού αγώνες και μη αναμενόμενα αποτελέσματα με μεγαλύτερη έκπληξη τον αποκλεισμό της Γερμανίας και την πρόκριση της μαχητικής Ιαπωνίας.
Οπότε ήρθε ώρα για τις προβλέψεις της φάσης των 16. Τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, ήδη είχαν περάσει η Ολλανδία (επί των ΗΠΑ) και η Αργεντινή επί της Αυστραλίας (έστω και δύσκολα). Αποτελέσματα αναμενόμενα με βάση την κοινή λογική αλλά και βάση του μοντέλου το οποίο έδινε 47% για νίκη της Ολλανδίας και 66,5% για νίκη της Αργεντινής.
Οι Προβλέψεις του Μοντέλου για την Φάση των 16
Οι ενημερωμένες προβλέψεις με τη μορφή πιθανοτήτων δίνονται στον Πίνακα 1.
Ως φαβορί δηλώνεται η ομάδα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης.
Συγκεκριμένα από τον Πίνακα 1 έχουμε τα ακόλουθα φαβορί με πιθανότητες νίκης μεγαλύτερης του 50%:
· Η Βραζιλία με πιθανότητα νίκης 74% έναντι της Νότιας Κορέας.
· Η Αργεντινή με πιθανότητα νίκης 66,5% έναντι της Αυστραλίας (στον αγώνα ήδη κέρδισε έστω και δύσκολα η Αργεντινή)
· Η Αγγλία με πιθανότητα νίκης 63% έναντι της Σενεγάλης
· Η Γαλλία με πιθανότητα νίκης 62% έναντι της Πολωνίας
· Η Ισπανία με πιθανότητα νίκης 56% έναντι του Μαρόκο
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι η Βραζιλία φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης. Η Ισπανία φαίνεται να έχει οριακή πιθανότητα πάνω από το 50% έναντι του Μαρόκο (γεγονός που οφείλεται στα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής του μουντιάλ).
Μετά έχουμε 2 αγώνες όπου το φαβορί έχει προβάδισμα με πιθανότητα νίκης κάτω από 50% αλλά μεγαλύτερη του 40%. Αυτές οι δύο ομάδες είναι η Πορτογαλία με πιθανότητα επικράτησης 48,6% έναντι της Ελβετίας (που έχει καλές πιθανότητες να πάει τον αγώνα παράταση ή να κερδίσει) και η Ολλανδία έναντι των ΗΠΑ (με πιθανότητα 47%). Για τον τελευταίο αγώνα ήδη ξέρουμε ότι επικράτησε η Ολλανδία όπως αναμενόταν.
Τέλος, το μοντέλο δίνει ότι όλα τα αποτελέσματα έχουν παρόμοια πιθανότητα στον αγώνα της Ιαπωνίας με την Κροατία. Η Ιαπωνία έχει ελαφρύ προβάδισμα με 36,3% λόγω των εξαιρετικών αγώνων στον όμιλο της ενώ η Κροατία έχει λίγο μικρότερη πιθανότητα νίκης (35%). Ανυπομονούμε να δούμε τι θα γίνει λοιπόν σε αυτόν το αγώνα.
Στο Διάγραμμα 1 μπορείτε να δείτε τις πιθανότητες για το κάθε σκορ για καθένα από τους 8 αγώνες της φάσης των 16.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτή την ανάλυση χρησιμοποιούμε το μοντέλο των Καρλή και Ντζούφρα μέσω του πακέτου “footbayes” στη στατιστική γλώσσα προγραμματισμού R που έχουν αναπτύξει οι 2 πρώτοι συγγραφείς αυτού του άρθρου και της ανάλυσης. Το μοντέλο επίσης συμπεριλαμβάνει την εκτίμηση παραμέτρων που εκτιμούν την απόδοση κάθε ομάδας που αλλάζουν στον χρόνο. Για την εκμάθηση του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 3000 διεθνείς αγώνες της περιόδου 2018-2022. Κύρια επεξηγηματική μεταβλητή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο δείκτη Coca-Cola/FIFA ranking. Το μοντέλο, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τους Καρλή & Ντζούφρα το 2003, επεκτείνει το συνηθισμένο διμεταβλητό μοντέλο Poisson. Λεπτομέρειες για το μοντέλο στατιστικής και μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήθηκε θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.
* L. Egidi, Β. Παλάσκας, Ι. Ντζούφρας & Δ. Καρλής, Ερευνητική ομάδα AUEB Sports Analytics, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης & Fantasy Sports Interactive
Συγγραφέας του παρόντος άρθρου είναι ο Ιωάννης Ντζούφρας. Το άρθρο είναι βασισμένο στην ανάλυση των Leonardo Egidi (Πανεπιστήμιο της Τεργέστης) και του Βασίλειου Παλάσκα (Fantasy Sports Interactive) με τις συμβουλευτικές συνδρομές των Ι. Ντζούφρα και Δ. Καρλή. Και οι τέσσερεις συγγραφείς είναι ενεργά μέλη της ερευνητικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: AUEB Sports Analytics Group.
Βιβλιογραφία για διαβαστερούς φιλάθλους
· Dixon, M.J. and Coles, S.G. (1997), Modelling Association Football Scores and Inefficiencies in the Football Betting Market. Journal of the Royal Statistical Society: Series C (Applied Statistics), 46, 265-280.
· Karlis, D. and Ntzoufras, I. (2003), Analysis of sports data by using bivariate Poisson models. Journal of the Royal Statistical Society: Series D (The Statistician), 52, 381-393.
· Lee A.J. (1997). Modeling Scores in the Premier League: Is Manchester United Really the Best? Chance, 10, 15-19.
· Maher, M.J. (1982), Modelling association football scores. Statistica Neerlandica, 36, 109-118.
· Reep, C., & Benjamin, B. (1968). Skill and Chance in Association Football. Journal of the Royal Statistical Society. Series A (General), 131, 581-585.
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση