Το ελληνικό κράτος, μέσω της τωρινής κυβέρνησης, επιχείρησε να σπάσει στα τέλη του καλοκαιριού ένα ταμπού, αυτό της ενεργού κινητοποίησης των πολιτών στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Απευθύνθηκε σε αυτούς, που παλιά χαρακτηρίζονταν από ένα κυρίαρχο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ως «καταδότες», «ρουφιάνοι», «καρφιά», «χαφιέδες».
Διαβάστε επίσης – Appodixi: 130.000 «ελεγκτές» απέκτησε σε ένα μήνα η ΑΑΔΕ
Το ελληνικό κράτος αποφάσισε να σοβαρευτεί και να χρησιμοποιήσει τους πολίτες του προκειμένου να περιορίσει τη φορολογική παραβατικότητα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να καταγγέλλουν με σοβαρό τρόπο τη φοροδιαφυγή και μάλιστα με τον πιο απλό τρόπο. Με το κατέβασμα μιας εφαρμογής στο κινητό τους, στην οποία θα μπορούσαν να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν, για να διαπιστωθεί εάν αυτές έχουν δηλωθεί στην Εφορία, αν η ταμειακή μηχανή λειτουργεί σωστά ή αν είναι δηλωμένη.
Διαβάστε επίσης – ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή τριών επιπέδων από ψητοπωλείο στα Χανιά
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου που βγήκε στον αέρα η εφαρμογή, πάνω από 150 χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να την κατεβάσουν. Αρχισαν να σκανάρουν. Τον πρώτο καιρό κάθε μέρα διαβιβάζονταν πάνω από 2.000 αποδείξεις. Η χώρα από 5.000 επαγγελματίες εφοριακούς ελεγκτές που διέθετε, βρέθηκε με δεκάδες χιλιάδες ερασιτέχνες συμμέτοχους στην εθνική προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Μπήκαν μάλιστα και τα πρώτα πρόστιμα. Πιάστηκαν οι πρώτοι παραβάτες. Ολοι πανηγυρίσαμε.
Και μετά ξαφνικά η διάθεση ατόνησε. Οι ανακοινώσεις σταμάτησαν. Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι και οι καταγγελίες των πολιτών μειώθηκαν. Μια μεγάλη σιωπή ακολούθησε των αρχικών «πυροτεχνημάτων». Χωρίς εξήγηση, το αρμόδιο υπουργείο αμέλησε να φέρει τη ρύθμιση με τα οικονομικά κίνητρα για όσους με τις καταγγελίες τους φέρνουν έσοδα στο κράτος. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι το μπόνους για τους καταγγέλλοντες θα έφτανε έως και 10πλάσιο της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε.
Νομοσχέδια ήρθαν, αφορούσαν όμως άλλα θέματα. Το μπόνους πουθενά. Ακόμα και από πλευράς δημοσιότητας μια καμπάνια που να δείχνει ότι οι υπηρεσίες πιστεύουν στο εγχείρημα, δεν έγινε. Οι ενεργοί πολίτες, αφέθηκαν και πάλι στην τύχη τους να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα». Και τι «φίδι» αυτό της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Από όπου και να το πιάσεις νιώθεις ότι θα σε «δαγκώσει».
Φανταστείτε τις δυνατότητες ελέγχου της αγοράς μέσω αυτής της εφαρμογής. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο των άκρατων και άκριτων ανατιμήσεων. Πόσο σημαντικό θα ήταν για τον πολίτη να γνωρίζει, ότι ακρίβεια μεν, αλλά τουλάχιστον οι αναλογούντες φόροι που καταβάλει με κάθε αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών θα κατέληγαν εκεί που θα έπρεπε να καταλήξουν. Στα ταμεία του κράτους. Και όχι στις τσέπες όσων θεωρούν, τόσο εμάς τους καταναλωτές όσο και το Δημόσιο, συνεχείς αιμοδότες της παραβατικής τους συμπεριφοράς.
Μια αίσθηση ότι όλα αυτά οφείλονται στην έστω και άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου κυριαρχεί. Εκλογές και φορολογικοί έλεγχοι δεν πήγαιναν ποτέ μαζί. Πιστεύει κανείς ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά; Appodixi…
Latest News
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών
Ο πήχης είναι ψηλά
Η ελληνική ναυτιλία αντέχει και εξελίσσεται και αλήθεια είναι ότι ζυγίζει τόνους, μέγα-τόνους