Να διατηρήσει τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στη σημερινή τους συνεδρίαση, καθώς οι αγορές πετρελαίου προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στη ζήτηση και του πλαφόν της G7 και της Αυστραλίας για το ρωσικό πετρέλαιο στην προσφορά.
Η απόφαση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά (G7) για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αναμένεται και η επίσημη απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε επίσης: Σταράτσε (Enel): Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας θα αργήσει πολλά χρόνια
Ο ΟΠΕΚ+, είχε εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης, όταν συμφώνησε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.
Το επιχείρημα του ΟΠΕΚ+ ήταν ότι προχώρησε σε μείωση της παραγωγής λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, των ανησυχίων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των αυξήσεων των επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αποφασίσουν μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Αλλά την Κυριακή η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Οι βασικοί υπουργοί της θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα την 1η Φεβρουαρίου σε μια επιτοπή παρακολούθησης, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει έσοδα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει το πετρέλαιό της στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου και ότι αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.
Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν εκφράσει την άποψη ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι συγκεχυμένο και πιθανότατα αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Σάββατο ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή συζητήθηκε το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου τιμών και δήλωσε ότι το ανώτατο όριο μπορεί να επηρεάσει άλλους παραγωγούς.
Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει απογοήτευση για το ανώτατο όριο λέγοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε παραγωγού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο πλαφόν δεν έχει στόχο τον ΟΠΕΚ.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά