Να διατηρήσει τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στη σημερινή τους συνεδρίαση, καθώς οι αγορές πετρελαίου προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στη ζήτηση και του πλαφόν της G7 και της Αυστραλίας για το ρωσικό πετρέλαιο στην προσφορά.
Η απόφαση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά (G7) για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αναμένεται και η επίσημη απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε επίσης: Σταράτσε (Enel): Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας θα αργήσει πολλά χρόνια
Ο ΟΠΕΚ+, είχε εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης, όταν συμφώνησε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.
Το επιχείρημα του ΟΠΕΚ+ ήταν ότι προχώρησε σε μείωση της παραγωγής λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, των ανησυχίων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των αυξήσεων των επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αποφασίσουν μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Αλλά την Κυριακή η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Οι βασικοί υπουργοί της θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα την 1η Φεβρουαρίου σε μια επιτοπή παρακολούθησης, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει έσοδα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει το πετρέλαιό της στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου και ότι αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.
Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν εκφράσει την άποψη ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι συγκεχυμένο και πιθανότατα αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Σάββατο ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή συζητήθηκε το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου τιμών και δήλωσε ότι το ανώτατο όριο μπορεί να επηρεάσει άλλους παραγωγούς.
Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει απογοήτευση για το ανώτατο όριο λέγοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε παραγωγού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο πλαφόν δεν έχει στόχο τον ΟΠΕΚ.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.