Δεν θα πουλήσει η Ρωσία πετρέλαιο με το πλαφόν που έχει ορίσει η Δύση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, συμπληρώνοντας ότι θα εμμείνει σ΄αυτήν την απόφαση της ακόμα και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή της.
Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η κίνηση της Δύσης είναι μια σοβαρή παρέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη εφοδιασμού.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: 10 ερωταπαντήσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
«Εργαζόμαστε στον σχεδιασμό μηχανισμών, οι οποίοι θα απαγορεύουν τη χρήση του ανώτατου ορίου τιμών, ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα οριστεί, διότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», σημειώνει ο Νόβακ, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.
«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και προϊόντα του μόνο σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας υπό συνθήκες αγοράς, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πλαφόν θα επηρεάσει και άλλες χώρες.
Οι επιπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα για το άμεσο αντίκτυπο, αν υπάρχει, που θα έχει το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς πωλείται σε τιμή έκπτωσης σε σχέση με το Brent και το ποσοστό της έκπτωσης έχει διευρυνθεί σημαντικά.
Το ρωσικό Urals , διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια ανά βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το ανώτατο όριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έκλεισαν στα 85,57 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί μια από τις κύριες πηγές για τα ρωσικά έσοδα σε συνάλλαγμα από τότε που οι σοβιετικοί γεωλόγοι βρήκαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζεται διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και τους εμπόρους να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρείες που αποδέχονται το ανώτατο όριο.
Στην ουσία, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους