«Θα χρειαστούν χρόνια» για να επανέλθουν οι τιμές της ενέργειας στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο.

Ο Φραντσέσκο Σταράτσε, CEO της ιταλικής Enel, ξεκαθάρισε ότι η μείωση των τιμών εξαρτάται από τις νέες πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι αντλίες θερμότητας.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Ίδια θα παραμείνει η πολιτική του OPEC+

Ο Σταράτσε σημείωσε ότι η εταιρεία του, η οποία παράγει και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, προσπάθησε φέτος να προστατεύσει τους 20 εκατομμύρια ευρωπαίους πελάτες της από την αστάθεια της αγοράς ενέργειας. Όπως υποστήριξε, έκανε ό,τι μπορούσε για να τηρήσει τις συμβάσεις σταθερής τιμής που είχε συμφωνήσει.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: 10 ερωταπαντήσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

«Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πελατών θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην εταιρεία από ό,τι ένα πλήγμα στα αποτελέσματα ενός έτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 70 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.

Στροφή στις ΑΠΕ

Ωστόσο η Enel σχεδιάζει να εγκαταλείψει πολλές από αυτές τις χώρες, καθώς επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύοντας να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2040.

Θέλει επίσης να περικόψει τα τεράστια χρέη της που ανέρχονται σε περίπου 63 δισ. δολάρια.

Επενδύει πολλά στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών καθώς επεκτείνει ένα υπάρχον εργοστάσιο στη Σικελία και κατασκευάζει ένα νέο στις ΗΠΑ.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας συνέβαλαν περισσότερο στον πληθωρισμό και στην κρίση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «έδειξε πολύ ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνη είναι η εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σταράτσε.

Οι πηγές ενέργειας του μέλλοντος

Το μέλλον θα είναι «εξαιρετικά απελευθερωμένο από τον άνθρακα» και θα εξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είπε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει επίσης κινδύνους.

Τον Ιούλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή ηλιακών και ανεμογεννητριών δημιουργεί «δυνητικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις».

Ο κ.Σταράτσε είπε ότι η Δύση βασίζεται υπερβολικά στην Κίνα όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και άλλα αγαθά.

«Πρέπει να γίνει κάποια εξισορρόπηση γιατί αυτό είναι το υγιές», είπε ο επικεφαλής της Enel, όταν ρωτήθηκε για τις γεωπολιτικές εντάσεις που επιδρούν καταλυτικά στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αυτό βοήθησε στην προώθηση της επένδυσης της Enel στα φωτοβολταϊκά, αν και η επέκταση του εργοστασίου της Σικελίας θα εξακολουθεί να καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή