Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ, μετά το κύμα διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα για πάνω από δύο μήνες.

Με ιστορική τους απόφαση/ υπαναχώρηση, οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν χθες Σάββατο από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 του Αγιατολάχ Χομεϊνί, για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες στη χώρα.

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με καθημερινές διαδηλώσεις μετά το θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας 22 ετών τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Η εξέγερση έφερε υποχώρηση του καθεστώτος

Έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως. Απεργίες και διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι «περισσότεροι από 200 άνθρωποι», πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Η αναθεώρηση για τη μαντίλα

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η αστυνομία ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».

Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Ωστόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τεχεράνη ο Ραϊσί φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία: «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (…) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας