Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο που έχει θέσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς και τις προμήθειές.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτός, πρόσθεσε, μπορεί να προέλθει από την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι τρέχει με ρυθμό 5,6% που είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να είναι τελικά ακόμη υψηλότερος.
Οι πηγές των επιπλέον εσόδων του προϋπολογισμού
Ο υπουργός είπε ότι από τα επιπλέον έσοδα 6 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός, τα 4 δις. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τα οποία τα 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού, το 1 δισ. ευρώ στην αύξηση της κατανάλωσης και τα 1,5 δισ. ευρώ στην ακρίβεια.
Σημείωσε τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι με τις σημερινές τιμές δεν θα περισσέψει τίποτε από το αποθεματικού του 1 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, θα προβλέπονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και για την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα είναι συνάρτηση της πορείας της κρίσης.
Τι έχει ζητήσει η Κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αναμένει τις προτάσεις που θα κάνουν σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς, αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν από τα κέρδη τους. Θα δούμε είπε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.
Υπάρχει κίνδυνος, είπε, λόγω της εξωγενούς κρίσης να δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό χρέος και δυσκολία εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν οι δανειολήπτες.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλλουν με τέσσερις τρόπους:
-Πρώτον, με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου τα πράγματα είπε πηγαίνουν καλύτερα το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω.
-Δεύτερον, με τη στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
-Τρίτον, με τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 0,05% και μείωση του μέσου επιτόκιου χορηγήσεων που ανέρχεται στο 4,86%. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν οι τράπεζες, είπε ο υπουργός
-Τέταρτον, με τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες τους.
Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο γίνονται αυτόματα δεκτές, όπως και ότι μειώνεται το επιτόκιο για όσους ενταχθούν σε αυτόν.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ