
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο που έχει θέσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς και τις προμήθειές.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτός, πρόσθεσε, μπορεί να προέλθει από την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι τρέχει με ρυθμό 5,6% που είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να είναι τελικά ακόμη υψηλότερος.
Οι πηγές των επιπλέον εσόδων του προϋπολογισμού
Ο υπουργός είπε ότι από τα επιπλέον έσοδα 6 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός, τα 4 δις. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τα οποία τα 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού, το 1 δισ. ευρώ στην αύξηση της κατανάλωσης και τα 1,5 δισ. ευρώ στην ακρίβεια.
Σημείωσε τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι με τις σημερινές τιμές δεν θα περισσέψει τίποτε από το αποθεματικού του 1 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, θα προβλέπονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και για την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα είναι συνάρτηση της πορείας της κρίσης.
Τι έχει ζητήσει η Κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αναμένει τις προτάσεις που θα κάνουν σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς, αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν από τα κέρδη τους. Θα δούμε είπε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.
Υπάρχει κίνδυνος, είπε, λόγω της εξωγενούς κρίσης να δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό χρέος και δυσκολία εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν οι δανειολήπτες.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλλουν με τέσσερις τρόπους:
-Πρώτον, με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου τα πράγματα είπε πηγαίνουν καλύτερα το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω.
-Δεύτερον, με τη στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
-Τρίτον, με τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 0,05% και μείωση του μέσου επιτόκιου χορηγήσεων που ανέρχεται στο 4,86%. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν οι τράπεζες, είπε ο υπουργός
-Τέταρτον, με τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες τους.
Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο γίνονται αυτόματα δεκτές, όπως και ότι μειώνεται το επιτόκιο για όσους ενταχθούν σε αυτόν.


Latest News

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος