Μεγάλες αντοχές επέδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και να κρατήσει, έστω και με μεγάλη δυσκολία τη ζώνη των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,08% στις 903,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76,6 εκατ. ευρώ.
Εύθραυστο κλίμα
Με τις Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να προσπαθούν να δώσουν το έναυσμα, η αγορά πάλεψε για τη σημαντική διακράτηση της ζώνης των 900 μονάδων, όχι μόνο σαν ψυχολογικό επίπεδο. Οι 907 μονάδες είναι σε πρώτη φάση κοντινή μας αντίσταση ενώ οι 893 μονάδες που ξεκίνησε η αντίδραση ήταν και το κλείσιμο του 2021. Μένει να δούμε αν αγορά θα μπορέσει και πάλι να δοκιμάσει μία ανοδική κίνηση προς τις 930 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Η «αιρετική» πρόβλεψη των 250.000 δολ. κόντρα στο ρεύμα
Πάντως, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς ενώ πριν από μόλις λίγες συνεδριάσεις το κλίμα στην αγορά ήθελε τον γενικό δείκτη να «βλέπει» τις 950 μονάδες, η σημερινή εικόνα, και σε κάθε περίπτωση μετά το -2% της Παρασκευής, ήταν τελείως διαφορετική. Το πισωγύρισμα της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης, ενώ φαίνεται να υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες.
Πάντως πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, αυτό που επισημαίνεται από πηγές του ot.gr, είναι ότι η πρόσφατη ρητορική της κυβέρνησης κατά των τραπεζών έχει δημιουργήσει ένα ανησυχητικό μείγμα για τις προοπτικές του κλάδου, ενόψει μάλιστα και των εκλογών του ερχόμενου έτους. Τελευταίο δείγμα είναι και οι δηλώσεις του Αλέξη Πατέλη, μιλώντας στο συνέδριο για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στις ελληνικές τράπεζες και ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Quest ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Aegean. Στον αντίποδα, Περαιώς, Eurobank, Εθνική και Jumbo βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάν και Motor Oil.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου