Η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων αποτελούν προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ, όπως, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών – Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».
Στα θεσμικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο υφυπουργός ανέφερε τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού γίνεται πραγματικότητα η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας.
Διαβάστε επίσης: Σίμος Κεδίκογλου: Απάντηση στις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις στο μέλι ο εξονυχιστικός έλεγχος
«Φαίνεται ότι το «Μητρώο» έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο το οποίο αγκαλιάστηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των μελισσοκόμων της χώρας, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα σε πάνω από 21.000 μελισσοκόμους με περίπου 2,2 εκατομμύρια κατεχόμενες – καταγεγραμμένες κυψέλες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί οι πρώτες ταυτότητες στους μελισσοκόμους και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και χορήγηση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφιακών μελισσοκομικών ταυτοτήτων».
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 – 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027), επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.325.290 ευρώ ανά έτος και για την ερχόμενη πενταετία (2023 – 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027 με αντίστοιχες παρεμβάσεις. «Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Το ποσοστό απορρόφησης του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος υπερβαίνει το 90%», τόνισε.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Πρώτη μου μέριμνα είναι επιτέλους να κατοχυρώσουμε το σήμα του ελληνικού μελιού. Για να το πετύχουμε αυτό, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε.
«Προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά «προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του χρυσαφιού της ελληνικής γης».
Να σημειωθεί ότι το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και του Τμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Latest News
Κερδίζουν το στοίχημα στις ξένες αγορές τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2024
Κρασί: Τι αναμένεται από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ [πίνακες]
Αποκαλυπτικές οι ευρωπαϊκές προβλέψεις στο κρασί για την παραγωγή, το εμπόριο και τα αποθέματα τη νέα σεζόν
Πώς θα επηρεάσει το La Niña την παγκόσμια παραγωγή και τις τιμές τροφίμων
Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη ζάχαρη, τη σόγια, το ακατέργαστο ρύζι και τον χυμό πορτοκαλιού
Αυξημένο το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ον Ιούλιο του 2024
Βέτο αμερικανών βουλευτών κατά μελέτης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει, αξιολογεί επιστημονικά στοιχεία στο κρασί και στην κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία
Πώς θα αυξηθεί η κερδοφορία των αγροτών – Οι προτάσεις της McKinsey
Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες
Στον δρόμο για ΠΟΠ η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» - Πού βρίσκεται ο φάκελος
Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μυτιλήνη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Νέο ατόπημα Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το κόλπο με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τη διοίκηση του Κ. Μπαμπασίδη μεθοδεύει την κατανομή στα βοσκοτόπια σε βάρος των παραγωγικών κτηνοτρόφων – Οι καταγγελίες
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων, λέει ο Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο