
Πάνω 80 τρισ. δολάρια κρυφό χρέος σε μορφή swap συναλλάγματος έχουν συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν είναι τράπεζες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Η BIS, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, εξέφρασε τις ανησυχίες της γι αυτό που περιγράφει ως ένα «τυφλό σημείο» που θα μπορούσε να φέρει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «ομίχλη», με πολύ λίγες πληροφορίες για τη γεωγραφική κατανομή του κρυφού χρέους.
Διαβάστε επίσης: BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων
🎙️ Listen to the podcast of Claudio Borio and @HyunSongShin talking with journalists about the #BISQuarterly Review December 2022 #MonetaryPolicy #FXSwaps #HiddenDebt #Crypto #FX #BISTriennialSurvey https://t.co/UIzOllR4jq pic.twitter.com/oYnQDEKxSH
— Bank for International Settlements (@BIS_org) December 5, 2022
Η μαύρη τρύπα των ισολογισμών
Οι αγορές swap συναλλάγματος, όπου για παράδειγμα ένα ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία δανείζεται σε δολάρια και δανείζει σε ευρώ ή γιεν στο “spot leg” (τιμή αγοράς) αποπληρώνει τα δολάρια και λαμβάνει ευρώ ή γεν σε «forward leg» (προθεσμιακή τιμή), έχουν ιστορικό προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας αντιμετώπισαν δυστοκίες, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, να παρέμβουν με dollar swap lines ( συμφωνίες ανάμεσα σε δύο κεντρικές τράπεζες να ανταλλάξουν τα νομίσματά τους).
Η εκτίμηση για το αστρονομικό «κρυφό» χρέος των 80 τρισ. δολαρίων και πλέον υπερβαίνει τα αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα, των ρέπος και των εμπορικών χρεογράφων μαζί, ανέφερε η BIS, ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν σε σχεδόν 5 τρισ. δολάρια ημερησίως τον Απρίλιο, τα δύο τρίτα του ημερήσιου παγκόσμιου τζίρου συναλλάγματος.
Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τα swaps/forwards συναλλάγματος και από τα swaps νομισμάτων είναι τεράστιο, προσθέτοντας στα τρωτά σημεία που δημιουργούνται από τα χρέη σε δολάρια που εγγράφονται στον ισολογισμό μη αμερικανικών δανειοληπτών. Έχει φθάσει τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες εκτός ΗΠΑ, ποσό διπλάσιο από το χρέος που εγγράφεται στον ισολογισμό τους. Επιπλέον, έχει αυξηθεί «έξυπνα» – επιθετικός προσδιορισμός που αποδίδει η έκθεση της BIS- από το 2016, παρά το συχνά σημαντικό ασφάλιστρο που ζητείται για τη χρηματοδότηση με swap σε δολάρια. Για τις τράπεζες με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, το χρέος σε δολάρια από αυτά τα μέσα εκτιμάται σε 39 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσιο του χρέους τους σε δολάρια στον ισολογισμό και υπερδεκαπλάσιο του κεφαλαίου τους.
«Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τα FX swaps/forwards και τα currency swaps είναι τεράστιο», τονίζεται στην έκθεση. Το εκτός ισολογισμού χρέος σε δολάρια δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις κεντρικές τράπεζες, επειδή οι συνήθεις στατιστικές για το χρέος το αγνοούν. Η έλλειψη άμεσης πληροφόρησης δυσχεραίνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν την κλίμακα και τη γεωγραφία των αναγκών μετακύλισης του δολαρίου.
«Σε περιόδους κρίσης, οι πολιτικές για την αποκατάσταση της ομαλής βραχυπρόθεσμης ροής δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (π.χ. οι γραμμές swap των κεντρικών τραπεζών) βρίσκονται σε ομίχλη».


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο