Μια ιστορία θα σας αφηγηθεί σήμερα η στήλη για το πώς η επικοινωνία υπερτερεί της ουσίας, ακόμη κι αν κρίνονται σημαντικές υποθέσεις για τους πολίτες.
Μιλάμε για την υπόθεση των δανειοληπτών και πώς αυτές θα στηριχθούν προκειμένου να μην «κοκκινήσουν». Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ανοίξει το θέμα και παίζει το παιχνίδι της, μιας κι έρχονται εκλογές. Όμως, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μία εβδομάδα πριν, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες διέψευδαν οιαδήποτε φήμη ότι θα υπάρξει σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες.
«Είστε τρελοί. Δεν υπάρχει τίποτε. Μυθεύματα είναι αυτά, δεν έχουμε κάτι κατά νου», έλεγε εις εκ των παραγόντων που σήμερα κάνουν τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες.
Ρωτούσες το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών και μόνο που δεν σε κατηγορούσαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Και ξαφνικά ο κ. Σταϊκούρας έβαλε τη μπέρτα του Ζορό που υπερασπίζεται τους φτωχούς και τους αδικημένους.
Και δε λέμε ότι οι τράπεζες είναι αθώες του αίματος. Το αντίθετο, έπρεπε να έχουν κάνει οι ίδιες κάποιες κινήσεις, μιας και είναι υπερκερδοφόρες. Όμως, οι τραπεζίτες δεν χαράσσουν πολιτική. Μπίζνες κάνουν και λογοδοτούν στους μετόχους τους.
Οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να προνοούν για τους πολίτες.
Καλό θα είναι λοιπόν, αυτοί που έβριζαν τους δημοσιογράφους που έγραφαν συγκεκριμένες πληροφορίες πριν μερικές ημέρες, να κάνουν καλύτερη διαχείριση, εκ των προτέρων κι όχι κατόπιν εορτής.
Ολοι γνώριζαν για τις τραπεζικές «μαύρες» τρύπες
Από πότε είναι αυξημένα τα επιτόκια των νέων δανείων; Εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι που σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν τα επιτόκια της ΕΚΤ.
Από πότε τα επιτόκια των καταθέσεων είναι μηδενικά; Εδώ και… χρόνια. Οι πολίτες έβαζαν τα λεφτά τους στην τράπεζα μη περιμένοντας παρά μόνο ψίχουλα, παρ’ ότι αυτά τα χρήματα επενδύονταν από τις τράπεζες, και ορθώς.
Από πότε οι χρεώσεις των τραπεζών, ακόμη και για την ανάσα που παίρνουμε μέσα στα υποκαταστήματα, είναι γνωστές σε όλους, και στην κυβέρνηση; Εδώ και χρόνια. Η στήλη έχει γράψει αρκετές φορές για απίθανες χρεώσεις 5 και 10 ευρώ για μια απλή συναλλαγή.
Διότι να πληρώνεις 30 λεπτά για να εξοφλήσεις ένα λογαριασμό μέσω e-banking να το καταλάβουμε. Αλλά να πληρώνεις 5 – 6 ευρώ γιατί η τράπεζα σου επανεκδίδει την χρεωστική κάρτα με την οποία κάνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν «κουράζεις» τους τραπεζικούς υπαλλήλους, γιατί;
Όλα τα ήξεραν λοιπόν στην κυβέρνηση, και την τωρινή, και την προηγούμενη. Απλά τώρα οι κάλπες γεννούν και ολίγον λαϊκισμό. Και για να λέμε την αλήθεια, οι πολίτες θέλουν λύσεις, όχι λαϊκισμό και άγρα ψήφων.
Και είναι τουλάχιστον κυνικό (και κωμικό) να βλέπεις μεγαλόσχημους παράγοντες να βάζουν τελεσίγραφα και να κουνάνε το δάκτυλο στις τράπεζες, όταν και οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν τις στρεβλώσεις που υπήρχαν.
Σχέδιο για 20 χιλιάδες δανειολήπτες; Και οι άλλοι;
Να δούμε, όμως, και τι είναι αυτό που διαρρέεται σχετικά με το σχέδιο στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Ακούγεται ότι η πρόταση των τραπεζών θα είναι να καλύπτεται από τις τράπεζες το 50% της αυξημένης, τους τελευταίους μήνες, δόσης. Αν π.χ. μια μηνιαία δόση αυξήθηκε 200 ευρώ το μήνα, τα 100 να τα δίνει η τράπεζα. Και υπολογίζεται ότι θα αφορά 20 με 25 χιλιάδες συνεπείς δανειολήπτες.
Μα είναι δυνατόν; Αυτή είναι η στήριξη; Κι έτσι θα κλείσει το θέμα με επικοινωνιακούς τρόπους; Και η κυβέρνηση θα έχει κάνει το… χρέος της και οι τράπεζες θα έχουν επιτελέσει φιλανθρωπικό έργο;
Υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες που δεν έχασαν ούτε μία δόση, ούτε στα δύσκολα χρόνια της ουσιαστικής χρεοκοπίας. Και χιλιάδες παθολογικά μπαταχτσήδες που πέτυχαν μειώσεις δόσεων, ρυθμίσεις, κουρέματα κ.λπ. Οι μεν πρώτοι δηλαδή ήταν «κορόιδα» που πλήρωναν και απλά έχουν ένα συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη και οι δε που δεν έπαθαν και τίποτε με το να μην πληρώνουν. Δίκαιο…
Θα γίνει σφαγή στην Α΄ Αθήνας
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α’ Αθήνας, λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού για το Επικρατείας. Και… βάζει φωτιά στα πόδια των νυν βουλευτών και υποψηφίων για την συγκεκριμένη περιφέρεια. Θα γίνει κανονική… σφαγή στη ΝΔ, τόσο για το ποιος θα μπει στη Βουλή, όσο και για το ποιος θα πάρει πρωτιά. Αν δε αποφασίσει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να κατέβει στην Α’ Αθήνας, ε… θα έχουμε κανονικό πόλεμο.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια βγάζει 14 έδρες, αλλά θα χάσει σίγουρα μία λόγω του εκλογικού συστήματος που αυξάνει τους βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15.
Υπάρχει σοβαρή περίπτωση η Α’ Αθήνας να χάσει άλλη μία έδρα λόγω της απογραφής, αν οι εκλογές γίνουν με τα νέα στοιχεία για τον πληθυσμό.
Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε 7 βουλευτές και συγκεκριμένα Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Αγγελο Συρίγο, Κώστας Μπογδάνο και Φωτεινή Πιπιλή. Ο Μπογδάνος μας χαιρέτησε για άλλες πολιτείες και κόμματα και στην εξίσωση μπήκε τώρα, ένας ακόμη υπουργός, ο κ. Πιερρακάκης ενώ στην κυβέρνηση βρίσκονται άλλοι 3 και ο Κακλαμάνης είναι αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους
Με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή και εκλογικό μέτρο 8,33% θα συμβούν πολλά στην Α’ Αθήνας. Αν έχουμε τα ίδια κόμματα στη Βουλή, η ΝΔ θα πάρει 4 ή 5 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 3 ή 4. Αν δηλαδή η ΝΔ πάρει 33,32% (το 2019 είχε φτάσει το 42,32%), θα έχει σίγουρα 4 έδρες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,99% (είχε πάρει 31,29%) θα έχει 3 έδρες.
Ενδεχομένως να έχουμε, πάντως ένα σκορ 5-3 υπέρ της ΝΔ ή ακόμη και 4-4 αν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος πέσουν σημαντικά.
Και το ερώτημα είναι ποιοι θα μείνουν έξω στην «τιτανομαχία» της Α’ Αθήνας; Ολοι έχουν ισχυρές βάσεις στο εκλογικό σώμα, όλοι είναι προβεβλημένοι. Ούτε ψύλλος στον κόρφο των υποψηφίων, πάντως, με ένα ακόμη ισχυρό όνομα, τον επιτυχημένο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, στο ψηφοδέλτιο.
‘Εσοδα 1 δισ. για τις τράπεζες από τα επιτόκια
Επανερχόμαστε στις τράπεζες και στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Η Ελλάδα είναι… περήφανη για μια ακόμη ευρωπαϊκή πρωτιά. Το περιθώριο μεταξύ των νέων καταθέσεων και των δανείων τον Οκτώβριο έφτασε τις 4,81 ποσοστιαίες μονάδες. Δανείζεσαι δηλαδή με 4,86% και αποταμιεύεις με… 0,05%.
Αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,27%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες.
Οι τράπεζες δεν έχουν περάσει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στις καταθέσεις. Αντίθετα, από την άνοδο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, στα δάνεια έχει περάσει σχεδόν η μισή αύξηση. Για αυτό το λόγο προκύπτει η άνοδος του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκτίναξη των επιτοκιακών εσόδων. Μόνο από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες περιμένουν φέτος αυξημένα επιτοκιακά έσοδα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν κάνει τίποτε η ΤτΕ, η απάντηση είναι γιατί δεν μπορεί. Δουλειά της η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μην καταρρεύσουν οι τράπεζες δηλαδή από άφρονες πολιτικές τραπεζιτών ή κυβερνήσεων που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν.
Οι Γάλλοι, τα ακίνητα και τα Rafale
Διαβάζουμε ότι τα… ελληνικά Rafale του Real Estate προσγειώθηκαν στο Παρίσι και αναρωτιόμαστε τι να έχει συμβεί. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι εκπρόσωποι 35 εκπρόσωποι μεσιτικών γραφείων από την Αττική, είναι στη Γαλλία και συναντούν συναδέλφους τους, καθώς ο Σύλλογος Μεσιτών είναι επίσημος προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας των Γάλλων Μεσιτών (FNAIM) και η Ελλάδα τιμώμενη χώρα.
Στο διήμερο συνέδριο θα μιλήσει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. Μέχρι εδώ καλά, αλλά τι δουλειά έχουν τα Rafale; Καλοί οι βαρύγδουποι τίτλοι, αλλά εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Πράγμα που σημαίνει, να γίνουν πρώτα δουλειές και μετά να μιλάμε για υπερηχητική αγορά. Κι απ’ ότι ξέρουμε εδώ και δεκαετίες οι Γάλλοι δεν είναι και οι καλύτεροι αγοραστές ακινήτων, ούτε οι Ελληνες αγοράζουν στην Ελλάδα.
To Eteron και οι εκλογές
Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του Eteron για τις υποκλοπές και το απόρρητο. Πήγαν αρκετά γνωστά πρόσωπα από το χώρο της Αριστεράς και άκουσαν τις σημαντικές επισημάνσεις που έγιναν. Ο καθηγητής της νομικής σχολής του πανεπιστημίου του York, Δ. Τσαραπατσάνης, παρουσίασε μελέτη που δείχνει ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλαίσιο προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Η δικηγόρος – μέλος της ΑΔΑΕ, Αικ. Παπανικολάου, τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τη διάταξη που θα εκδίδει ο εισαγγελέας, επομένως και πάλι δεν θα υπάρχει αιτιολόγηση της εισαγγελικής απόφασης. Ο δε Ξ. Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο, τόνισε ότι η ΑΔΑΕ έσωσε την τιμή της ελληνικής δημοκρατίας, λειτουργώντας ως το μοναδικό αντίβαρο.
Ο δε οικοδεσπότης, Γ. Σακελλαρίδης, ζήτησε την απονομή δικαιοσύνης αλλιώς η βαριά σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών θα επικάθεται στο δημόσιο βίο.
Μετά την εκδήλωση, πάντως, πολλοί από τους διοργανωτές της εκδήλωσης εθεάθησαν σε γνωστό, ιστορικό μπαρ του κέντρου όπου συνέχισαν την πολιτική «κουζίνα». Δεν αποκλείεται, άλλωστε, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στη συζήτηση του Eteron να μας απασχολήσουν και πολιτικά.
Οι εκλογές πλησιάζουν και κάποιοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Τον Τάκη τον ρώτησε;
Διαβάζουμε ότι η Ιωάννη Γκελεστάθη, υπεύθυνη του τομέα Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει προωθήσει ως Τομεάρχης. Κι έκανε και προτάσεις για τον τομέα Ασφάλειας.
Και η ερώτηση που έρχεται αβίαστα είναι μία: Τον Τάκη Θεοδωρικάκο τον «ρώτησε» για να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και να καταθέσει και προτάσεις;
Γιατί μαθαίνουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνυποψήφιος στο νότιο τομέα με την κ. Γκελεστάθη, εδώ και δύο χρόνια της «έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη». Μέχρι και τηλέφωνα έπαιρνε για να μην την καλούν σε εκδηλώσεις που γίνονταν, λένε οι κακές γλώσσες.
Κοινώς, η κ. Γκελεστάθη προσπαθούσε πολύ να κάνει τη δουλειά που της ανέθεταν, παρά τα εμπόδια που έβρισκε μπροστά της. Βλέπετε, ο κ. Θεοδωρικάκος θέλει την πρωτιά στην περιφέρεια που κατεβαίνει και δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο. Ή όπως έλεγε κάποτε σε δημοσιογράφο «εμένα με νοιάζει να λένε ότι είμαι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης».
Γι’ αυτό και κάθε «εμπόδιο» που βρίσκει μπροστά του, ειδικά… θηλυκού γένους, φροντίζει να το απομονώσει.
Ο πλειστηριασμός της βίλας και ο Πάτροκλος
Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά, κι απ’ τα πολλά στα λίγα, λέει ο λαός. Και στην περίπτωση της οικογένειας Γιατράκου, αυτό ισχύει πέρα για πέρα. Και όσοι δεν γνωρίζετε την οικογένεια Γιατράκου να σας πούμε ότι είναι ιδιοκτήτρια του νησιού Πάτροκλος, στον Σαρωνικό. Πριν σας πούμε για τον Πάτροκλο να σας αναφέρουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η οικογένεια Γιατράκου έχασε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο βγήκε στο σφυρί για τρίτη φορά. Πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι στην Κηφισιά, 870 τ.μ. με αποθήκη 62 τ.μ. και χώρο στάθμευσης 46 τ.μ. Πρόκειται δηλαδή για βίλα η οποία εκπλειστηριάστηκε λόγω οφειλής παλαιότερου δανείου 400 χιλ. ευρώ που τώρα πέρασε στη Cepal. Το ακίνητο τελικά κατακυρώθηκε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ ενώ κάποια στιγμή η αξία του είχε αυξηθεί στα 2,1 εκατ.
Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι τα αδέρφια Γιατράκου έχασαν το σπίτι τους όταν πριν από αρκετά χρόνια σχεδίαζαν την πώληση ή αξιοποίηση του νησιού Πάτροκλος, έκτασης 2.800 στρεμμάτων. Απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το Σούνιο ενώ η απόσταση από την παραλία Χάρακα είναι μόλις 850 μέτρα.
Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί κάποτε είχε ακουστεί ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο ακόμη και για τη δημιουργία… υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ένωνε τη στεριά με τον Πάτροκλο.
Είχαν πέσει στο τραπέζι σχέδια αξιοποίησης του νησιού με τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείου και… καζίνο. Το 1997 η οικογένεια Γιατράκου έκανε διαπραγματεύσεις με τον ισραηλινό επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ ο οποίος ήθελε να αγοράσει την έκταση. Το σχέδιό του ήταν να επενδύσει… 16 δις δολάρια και να φτιάξει ένα φαραωνικό έργο με ξενοδοχείο και καζίνο. Το project ναυάγησε αφενός γιατί το νησί έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και αφετέρου γιατί ο ισραηλινός επιχειρηματίας μπλέχτηκε σε οικονομικά σκάνδαλα. Τότε μάλιστα ακουγόταν ότι πίσω από αυτόν βρισκόταν κορυφαίος πολιτικός του Ισραήλ.
Ο Πάτροκλος, που βρίσκεται σε διεθνείς ιστοσελίδες πώλησης νησιών, φέρεται να διεκδικήθηκε και από άλλους επενδυτές, όπως τον Αντουάν Μααλούφ από τον Λίβανο που ήθελε να φτιάξει ξενοδοχείο και γκολφ. Το νησί βρίσκεται στον «αέρα», πάντως, ως προς το ιδιοκτησιακό του και τη δυνατότητα να υπάρξει ανάπτυξη καθώς το κράτος έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε δόμηση ενώ οι ιδιοκτήτες διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια από την Πολιτεία ως αποζημίωση.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»