Την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών και τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, συζήτησε σήμερα το Eurogroup. Η συζήτηση έγινε στη βάση της πρώτης έκθεσης παρακολούθησης, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022.
Διαβάστε επίσης – Επιδότηση με πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, προτείνει το Eurogroup
«Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και δημόσιες επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων» αναφέρεται στη ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης- Σταϊκούρας: Απόφαση – ορόσημο του Eurogroup για την Ελλάδα
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης μέτρων για το χρέος που εξαρτάται από την πολιτική.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA, τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθώριο για ορισμένα δάνεια του EFSF για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου ενίσχυσης από το 2023 και μετά.
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα. Απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:
▪ την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
▪ τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
▪ τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».
«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, καθώς όπως είπε η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν την έξοδο από το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας. «Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που εγκρίθηκε δήλωση του Eurogroup ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Ντόναχιου, τονίζοντας πως η σημερινή σημαντική και «ιστορική» απόφαση, υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η τελευταία δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για αποδέσμευση ποσού, ύψους 725 εκατ. ευρώ το 2022 και στο μηδενισμό του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Διαβάστε επίσης: Απόφαση Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή, λέει ο Ντόναχιου
«H Ελλάδα στέκεται πλέον γερά στα πόδια της και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συμμετέχει πλέον στις τυπικές και κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού οικονομικού συντονισμού της EE», ανέφερε τέλος ο Π. Ντόναχιου.
«Ιστορική απόφαση»
Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε ότι σημερινή απόφαση είναι «ιστορική», διότι «μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πίσω στο 2018, πολλοί αμφισβητούσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα.
Ο Πιερ Γκραμένια είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, ανέρχονται συνολικά σε 6 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα είναι ταχύτερη σε όλη την ευρωζώνη. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Ως διευθύνων σύμβουλος του ESM, παραμένω σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πιερ Γκραμένια.
Latest News
Το παζλ των επιπτώσεων στις ελληνικές εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ [έρευνα]
Επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τον συνδυασμό των εμπορικών δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ, και ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ
Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 βλέπει το ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν την φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2025 (+9,5%)
Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS - Καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης
Η UBS επίσης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2024, 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026
Νέα σαρωτικά μέτρα για το Κτηματολόγιο - Τι προανήγγειλε ο Κυρανάκης
Τι είπε για το Κτηματολόγιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Νίκη Κεραμέως: Στόχος να ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 ευρώ στον μέσο μισθό το 2027
«Στόχος είναι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ, από τα 830 που είναι σήμερα», δήλωσε η Νίκη κεραμέως
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Stama Greece
Τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου
Αναλυτικά όλα τα ταμεία
Δώρο Χριστουγέννων: Στον ιδιωτικό τομέα το καταργούν… στο δημόσιο το διεκδικούν
Για το δώρο Χριστουγέννων καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα στον ιδιωτικό τομέα - Στο ΣτΕ η απόφαση για το δημόσιο
Κληρώνει… για τα μπόνους δόμησης – Αύριο 24 Ιανουαρίου οι αποφάσεις του ΣτΕ
Ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ για τα «μπόνους» δόμησης γίνονται εντατικές διεργασίες σε ΥΠΕΝ και Μαξίμου - Νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου
Ποια ακίνητα μαγνητίζουν τους επενδυτές – Πού έκλεισαν «χρυσά συμβόλαια»
Έντονο παραμένει τον ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές