Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη έκρουσε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «33ο Greek Economic Summit».
Διαβάστε επίσης: Εργασία: Οι προκλήσεις της επόμενης χρονιάς για εργαζόμενους και εργοδότες
«Ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας»,τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Ανάπτυξης: Από 14 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού»
«Η Ελλάδα τα επτά τελευταία τρίμηνα καταγράφει ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ της τάξεως του 6% με 8%, έχοντας παράλληλα πληθωρισμό 9%. Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη»,δήλωσε ο κ. Πελαγίδης. Χαρακτήρισε «υγιή» την μεγέθυνση αυτή των τελευταίων ετών, παρά την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τελευταία στις εισαγωγές. Απέδωσε την αύξηση αυτή του ΑΕΠ αφενός στα χρήματα που έχει διαθέσει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια για την στήριξη της οικονομίας και αφετέρου στην υψηλή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
«Αγκάθι» ο πληθωρισμός
Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορέσει να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% μόνο με την νομισματική πολιτική. Η εμμονή του πληθωρισμού μεταξύ άλλων οφείλεται στην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην αύξηση της ζήτησης στην Ασία, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στις μισθολογικές αυξήσεις που ακολούθησαν μετά το πρώτο κύμα αύξησης των τιμών. Όπως ανέφερε η «μισθολογική αντίδραση» έχει φθάσει στο 5% στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα είναι μηδενική.
Για την πορεία των επιτοκίων ανέφερε ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η επόμενη αύξηση τους από την ΕΚΤ σε λίγες ημέρες θα είναι της τάξεως του 0,5% και όχι 0,75%. Υπενθύμισε ωστόσο, την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε αναφέρει ότι θα την εξέπληττε αν ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στην κορύφωση του.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Χατζηδάκης: Οι πέντε συλλογικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας
Ας μάθουμε να βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων στον τόπο μας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο TikTok ο Κωστής Χατζηδάκης
Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης
«Έσπασαν τα κοντέρ» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης
Μητσοτάκης: «Μήνυμα δικαιοσύνης» τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook
Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι εμποροι προσδοκούν ότι ο τζίρος τους θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα και θα κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.
Ποιοι πάνε ταμείο τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνουν e-EΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά - Οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα καταβληθούν
Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2025
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείο Οικονομίας
Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τιμές ζώνης σε 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας
Τι δείχνει το «Ταμείο» της ελληνικής οικονομίας - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις
Ελληνική οικονομία: Η θετική εικόνα της ανάπτυξης, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το δημογραφικό της Ελλάδας
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις