Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη έκρουσε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «33ο Greek Economic Summit».
Διαβάστε επίσης: Εργασία: Οι προκλήσεις της επόμενης χρονιάς για εργαζόμενους και εργοδότες
«Ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας»,τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Ανάπτυξης: Από 14 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού»
«Η Ελλάδα τα επτά τελευταία τρίμηνα καταγράφει ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ της τάξεως του 6% με 8%, έχοντας παράλληλα πληθωρισμό 9%. Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη»,δήλωσε ο κ. Πελαγίδης. Χαρακτήρισε «υγιή» την μεγέθυνση αυτή των τελευταίων ετών, παρά την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τελευταία στις εισαγωγές. Απέδωσε την αύξηση αυτή του ΑΕΠ αφενός στα χρήματα που έχει διαθέσει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια για την στήριξη της οικονομίας και αφετέρου στην υψηλή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
«Αγκάθι» ο πληθωρισμός
Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορέσει να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% μόνο με την νομισματική πολιτική. Η εμμονή του πληθωρισμού μεταξύ άλλων οφείλεται στην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην αύξηση της ζήτησης στην Ασία, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στις μισθολογικές αυξήσεις που ακολούθησαν μετά το πρώτο κύμα αύξησης των τιμών. Όπως ανέφερε η «μισθολογική αντίδραση» έχει φθάσει στο 5% στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα είναι μηδενική.
Για την πορεία των επιτοκίων ανέφερε ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η επόμενη αύξηση τους από την ΕΚΤ σε λίγες ημέρες θα είναι της τάξεως του 0,5% και όχι 0,75%. Υπενθύμισε ωστόσο, την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε αναφέρει ότι θα την εξέπληττε αν ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στην κορύφωση του.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ