Το 2023 θα είναι μία χρονιά στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας επενδυτική έκρηξη, τόνισε, μεταξύ των άλλων, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «33ο Greek Economic Summit», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ανέφερε επίσης ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα θα έχει το 2023, ανάπτυξη κοντά στα επίπεδα του 2019, όπως τόνισε, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο ρυθμός είτε θα επιβραδυνθεί σημαντικά, είτε πολλές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που έχει καταθέσει και 3ο αίτημα πληρωμής. Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του, έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτυχία, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.
Παράλληλα τόνισε ότι, η αύξηση των επιτοκίων έστρεψε πολλές επιχειρήσεις στο Ταμείο.
Στήριξη της οικονομίας
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι το Ταμείο συμβάλει σημαντικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφερόμενος και ο ίδιος στην εκτίμηση πως αν δεν υπήρχε το Ταμείο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλότερος.
Τάχθηκε υπέρ της καινοτομίας αναφέροντας όμως ότι εκ των πραγμάτων καινοτομία σημαίνει ρίσκο, κάτι που δεν αναλαμβάνουν με μεγάλη ευκολία οι επιχειρήσεις, αν και τόνισε ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον (γεωπολιτικό και οικονομικό) βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος η Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και σε σχέση με τις τράπεζες. Παράλληλα τόνισε ότι ωφελημένες θα βγουν ακόμη και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα κάνουν των προγραμμάτων του Ταμείου, αφού θα κάνουν χρήση των δημοσίων έργων που θα γίνουν, αλλά και των προγραμμάτων που θα υλοποιήσουν άλλες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ