«Η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου συνομίλησε με τις πρυτανικές αρχές, με εκπροσώπους του ερευνητικού δυναμικού και ιδρυτές/-τριες τεχνολαστών, δηλαδή εταιρειών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.

Διαβάστε επίσης – ΕΜΠ: Δημιουργία της νέας εταιρείας τεχνοβλαστού Prinsus

Στόχοι

Από τη συνάντηση έγινε φανερή η σημασία που αποδίδει ο κ. Ταραντίλης στη διεπίδραση με τον ερευνητικό κόσμο στον χώρο δραστηριοποίησής του, με διπλό στόχο:

Διαβάστε επίσης – Χρ. Ταραντίλης: Μεγάλες οι δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας των ελληνικών πανεπιστημίων

• την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου της πραγματοποιούμενης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, και

• την αμεσότερη καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων σε θέματα επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Μεταφορά τεχνολογίας

Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας του κ. Ταραντίλη με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον τέως Πρόεδρο ΔΣ και Διευθυντή ΕΠΙΣΕΥ, κ. Ιωάννη Βασιλείου, τους εκπροσώπους των τεχνοβλαστών ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων, ήταν ότι επιδεικνύεται μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς υπάρχει η αποφασιστικότητα για ανταπόκριση στην πρόκληση «μετάφρασης» των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της. Επομένως, η κατοχύρωση πατεντών, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες (license agreement) και η αύξηση των εταιρειών τεχνοβλαστών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που παράγουν πραγματικά καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσελκύοντας στη χώρα μας διεθνή κεφάλαια και ταλέντο, είναι ένας εφικτός στόχος εθνικής σημασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;