
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα έχουν σήμερα διεξοδική πολιτική συζήτηση για την Ουγγαρία με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για πρώτη φορά εισηγείται ευθέως το «πάγωμα» των κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουγγαρία δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της στο κράτος δικαίου κυρίως στον τομέα της διαφάνειας και της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και της εξέτασης της νομιμότητας υπουργικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη. Όπως τονίζει πολλά από τα 17 μέτρα που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες δεν έχουν υλοποιηθεί από τις ουγγρικές αρχές.
Διαβάστε επίσης: Πολωνία-Ουγγαρία-ΕΕ: Η Βαρσοβία θα αντιταχθεί στο να στερηθεί η Βουδαπέστη ευρωπαϊκά κεφάλαια
Η Επιτροπή εισηγείται στους υπουργούς με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα την 19η Δεκεμβρίου, εάν δεν συμμορφωθεί η Ουγγαρία να προχωρήσουν στο «πάγωμα» κοινοτικών κονδυλίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον τομέα της συνοχής. Προτείνει επίσης να δοθούν 5,8 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.
H Ουγγαρία απειλεί επίσης
Πολιτικά το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο γιατί ναι μεν το Συμβούλιο μπορεί να «μπλοκάρει» τα κονδύλια αφού η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία, ωστόσο η Ουγγαρία απειλεί ότι ως αντίμετρο από την πλευρά της θα «μπλοκάρει» τη χορήγηση βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία ύψους 18 δισ. ευρώ.
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση σήμερα αλλά τις επόμενες μέρες ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη για την εξεύρεση λύσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί απόφαση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση το αργότερο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, προθεσμία που έθεσε η Κομισιόν.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή: DW


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»