
Μειωμένος καταγράφεται για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου ο αντίκτυπος των lockdowns στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος, καθώς η Κίνα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για πιθανή έξαρση των μολύνσεων.
Από χθες, ο αρνητικός αντίκτυπος από την Covid στην οικονομία της Κίνας μειώθηκε στο 19,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας – από 25,1% πριν από μια εβδομάδα, ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu.
Διαβάστε επίσης: Η κινεζική εξέγερση ως απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Όπως τονίζεται, το 25,1% που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του δίμηνου lockdown στη Σαγκάη την άνοιξη.
Τέλος στην πολιτική «Zero Covid»;
Τις τελευταίες μέρες, διακρίνονται σημάδια χαλάρωσης από την πολιτική «Zero Covid» στην Κίνα, στον απόηχο των άνευ προηγουμένου διαδηλώσεων από εξαγριωμένους πολίτες της χώρας. Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις σταμάτησαν να ζητούν υποχρεωτικά τεστ, επιτρέποντας στους ανθρώπους σε πόλεις όπως το Πεκίνο και η Ζενγκζού να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα.
«Η Κίνα δεν φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένη για ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων Covid και ίσως χρειαστεί να πληρώσει για την αναβλητικότητά της να υιοθετήσει μια προσέγγιση “ζωής με τον Covid”», ανέφερε η έκθεση της Nomura.
Εάν βγουν θετικοί στην Covid-19, οι κάτοικοι του Πεκίνου τίθενται όλο και περισσότερο σε καραντίνα στο σπίτι, αντί να αναγκάζοναι να το κάνουν σε μια κεντρική εγκατάσταση. Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι η επίδειξη αρνητικού τεστ εντός δύο ή τριών ημερών δεν απαιτείται πλέον για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα.
Αύξηση μολύνσεων
Η Κίνα έχει δείξει σημάδια ότι η σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών της ελέγχων Covid θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν. Ωστόσο, η χώρα ανέφερε αύξηση των μολύνσεων σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.
«Ο τερματισμός της πολιτικής “Zero Covid” είναι κάτι το ενθαρρυντικό και για τις αγορές, αλλά προειδοποιούμε ότι ο δρόμος προς το άνοιγμα μπορεί να είναι επίπονος και ανώμαλος», επεσήμαναν οι αναλυτές.


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές