Αντιμέτωπη με ένα από χειρότερα χρόνια των τελευταίων τριών δεκαετιών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία θολώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, προστίθενται και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από της κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού , οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης – Η ΕΚΤ θα «θυσιάσει» την ανάπτυξη για να ελέγξει τις τιμές, διαμηνύει η Λαγκάρντ
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον, προβλέπει σε νέα του ανάλυση, ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο — εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 — από το 1993.
Διαβάστε επίσης – Οι 10 τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε τον επόμενο χρόνο
Δύο ταχύτητες
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Τζόνσον, ο βασικός αυτός δείκτης κρύβει διαφορετικές οικονομικές πορείες: η ζώνη του ευρώ θα ξεκινήσει το 2023 σε ύφεση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν τον χρόνο σε ύφεση.
Αντίθετα, η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από έναν ταχύτερο από τον αναμενόμενο τερματισμό στη στρατηγική της μηδενικής Covid και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την κρίση.
Η επιθετική επιτοκιακή πολιτική
Ο κ. Τζόνσον αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.
«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια στο τέλος του 2023», υπογραμμίζει.
Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι επίσης στο προσκήνιο.
Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος με βάση τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον παγκόσμιο πληθωρισμό που οδηγεί σε επιθετικές επιτοκίων και την επιβράδυνση στην Κίνα.
«Εν ολίγοις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν το 2023 σας ύφεση», είχε πει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.
Το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% — από 2,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο και κάτω από την ανάπτυξη 3,2% που προβλέπεται φέτος.
Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Ο Γκουρενσά είπε ότι υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%, ενώ υπάρχει πιθανότητα 10%-15% η πραγματική αύξηση της παραγωγής να είναι ακόμη χαμηλότερη από 1%.
«Το 2% είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός» είπε στο Yahoo Finance Live. «Καταγράφηκε μόνο πέντε φορές από το 1970. Και κάθε φορά που είχαμε αυτό, αν κοιτάξετε, ήταν το 1973 το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το 1981 και ο αποπληθωρισμός του Volcker , η οικονομική κρίση του 2008. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μας μνήμη ως εποχές δυσκολιών».
Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ή το επόμενο έτος, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – θα συνεχίσουν να τελματώνουν.
Διαβάστε επίσης – Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: «Σκοτεινές» οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών