
Αντιμέτωπη με ένα από χειρότερα χρόνια των τελευταίων τριών δεκαετιών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία θολώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, προστίθενται και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από της κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού , οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης – Η ΕΚΤ θα «θυσιάσει» την ανάπτυξη για να ελέγξει τις τιμές, διαμηνύει η Λαγκάρντ
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον, προβλέπει σε νέα του ανάλυση, ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο — εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 — από το 1993.
Διαβάστε επίσης – Οι 10 τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε τον επόμενο χρόνο
Δύο ταχύτητες
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Τζόνσον, ο βασικός αυτός δείκτης κρύβει διαφορετικές οικονομικές πορείες: η ζώνη του ευρώ θα ξεκινήσει το 2023 σε ύφεση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν τον χρόνο σε ύφεση.
Αντίθετα, η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από έναν ταχύτερο από τον αναμενόμενο τερματισμό στη στρατηγική της μηδενικής Covid και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την κρίση.
Η επιθετική επιτοκιακή πολιτική
Ο κ. Τζόνσον αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.
«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια στο τέλος του 2023», υπογραμμίζει.
Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι επίσης στο προσκήνιο.
Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος με βάση τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον παγκόσμιο πληθωρισμό που οδηγεί σε επιθετικές επιτοκίων και την επιβράδυνση στην Κίνα.
«Εν ολίγοις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν το 2023 σας ύφεση», είχε πει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.
Το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% — από 2,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο και κάτω από την ανάπτυξη 3,2% που προβλέπεται φέτος.
Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Ο Γκουρενσά είπε ότι υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%, ενώ υπάρχει πιθανότητα 10%-15% η πραγματική αύξηση της παραγωγής να είναι ακόμη χαμηλότερη από 1%.
«Το 2% είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός» είπε στο Yahoo Finance Live. «Καταγράφηκε μόνο πέντε φορές από το 1970. Και κάθε φορά που είχαμε αυτό, αν κοιτάξετε, ήταν το 1973 το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το 1981 και ο αποπληθωρισμός του Volcker , η οικονομική κρίση του 2008. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μας μνήμη ως εποχές δυσκολιών».
Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ή το επόμενο έτος, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – θα συνεχίσουν να τελματώνουν.
Διαβάστε επίσης – Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: «Σκοτεινές» οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας


Latest News

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον