Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας για τις αντοχές των εθνικών οικονομιών της ΕΕ αλλά και για τη διαβίωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες δύο ημέρες η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας έχει εκτοξευτεί κατά περίπου 30% σκαρφαλώνοντας στα τρομακτικά επίπεδα του καλοκαιριού, πάνω από τα 400 ευρώ/MWh.

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Από τα τέλη του Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κινείται πάνω από τα 330 ευρώ/MWh με μοναδικά διαλείμματα τα Σαββατοκύριακα οπότε και η ζήτηση χαμηλώνει και οι τιμές υποχωρούν στα επίπεδα των 280 – 290 ευρώ/MWh.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα: Δικαίωμα 90 ημερών για όσους χρωστούν λογαριασμούς

Το TTF

Η ελληνική αγορά ενέργειας επηρεάζεται άμεσα από τη διακύμανση του ολλανδικού hub TTF όπου γίνονται συναλλαγές για την αγορά φυσικού αερίου.

Αν και οι τιμές σήμερα κινούνται ελαφρώς πτωτικά σε σχέση με χθες και για την ακρίβεια στα επίπεδα των 134 ευρώ/MWh, εντούτοις σε σχέση με τις 11 Νοεμβρίου (105,4 ευρώ/MWh) οι τιμές του αερίου έχουν ανέβει κατά περίπου 30%.

Η ανησυχία είναι διάχυτη στις κράτη – μέλη της Ε.Ε. και εντείνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Η ένταση του θα καθορίσει και την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, δηλαδή αν θα αρκέσει το φυσικό αέριο που έχει αποθηκευτεί ή αν οι χώρες θα οδηγηθούν σε περικοπές φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλαφόν

Με όλο αυτό το γκρίζο σκηνικό εντείνονται οι πιέσεις στις Βρυξέλλες από μεγάλο αριθμό κρατών μελών για τον καθορισμό χαμηλότερου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Πιέσεις οι οποίες ασκούνται και προς τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες αντιδρούν στην ιδέα αυτή, ανησυχώντας για διαταραχές στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως μία νέα πρόταση έφτασε στην Κομισιόν από κράτη – μέλη σύμφωνα με την οποία γίνεται εισήγηση για ενεργοποίηση του ορίου ασφαλείας στα 220 ευρώ/MWh κι εφόσον οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω από αυτήν την τιμή για διάστημα πέντε ημερών και εφόσον είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από το μέσο όρο των τιμών άλλων διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας. Η πρόταση των κρατών αυτών δεν αφορά μόνο στα συμβόλαια των αγορών της επόμενης ημέρας αλλά και εκείνων των μηνιαίων, δίμηνων και τριμηνιαίων συμβολαίων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια