Σε νέες αναπροσαρμογές των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες συστημικές και μικρότερες τράπεζες, σε συνέχεια της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor, αλλά και των συστάσεων της κυβέρνησης να αυξήσουν την ανταμοιβή των αποταμιευτών.

Μεταξύ των μεγάλων του κλάδου, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των ετησιοποιημένων αποδόσεων έως το 0,80%, 0,65% και 0,70% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Τα τέσσερα αιτήματα της κυβέρνησης

Η πρώτη τις ενίσχυσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο λίγες ημέρες πριν την πρώτη σύσκεψη που είχαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η δεύτερη έπραξε το ίδιο χθες (5/12) και η τρίτη μόλις σήμερα.

Να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες διαφορές στα επιτόκια των τριών τραπεζών δεν συνεπάγονται ότι η Eurobank δίνει περισσότερους τόκους για όλα τα ποσά και σε όλες τις διάρκειες. Πρόκειται για τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις που προσφέρουν οι τρεις τράπεζες και αφορούν μεγάλες καταθέσεις.

Πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις και η Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένης και της επικείμενης νέας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στα μέσα του μήνα.

Από την άλλη πλευρά, στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, το ετησιοποιημένο όφελος μπορεί να φτάσει έως και το 1,35%.

Πού θα φτάσουν

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, παραδοσιακά οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας κινούνται στη ζώνη του 50% – 60% του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας.

Σήμερα το τελευταίο βρίσκεται στο 1,50% και ως εκ τούτου δικαιολογείται μία αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα έως και το 0,9%.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης της ΕΚΤ θα φτάσει το 2023, κατά το βασικό σενάριο, έως και τα επίπεδα του 2,25% – 2,50%.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν κατά τα φαινόμενα το 1%.

Το δίλημμα

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται ένα δίλημμα για τους καταθέτες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αποδόσεις σήμερα είναι ανάλογες της διάρκειας του εκάστοτε προϊόντος. Τι συμφέρει;

Να κλειδώσουν σήμερα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να πετύχουν καλύτερο κέρδος σύμφωνα με τα ισχύοντα δελτία επιτοκίων ή να επιλέξουν ένα πρόγραμμα έως 3 ή 6 μήνες, ώστε στη ανανέωσή του να βελτιώσουν την απόδοσή του;

Η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το πόσο θα αυξήσουν την ερχόμενη χρονιά οι τράπεζες τα επιτόκια.

Παράδειγμα

Έστω καταθέτης με 100.000 ευρώ τα τοποθετεί σε 12μηνο πρόγραμμα σε συστημική τράπεζα με επιτόκιο 0,70%. Το όφελός του μετά από φόρους θα διαμορφωθεί στα 595 ευρώ.

Στον αντίποδα, εάν επιλέξει ένα εξάμηνο προϊόν, προσδοκώντας σε αύξηση των αποδόσεων μετά την ωρίμανσή του, θα κερδίσει σε αυτό το διάστημα καθαρούς τόκους 106 ευρώ (επιτόκιο 0,25%).

Για να κερδίσει περισσότερο σε σύγκριση με την επιλογή της 12μηνης κατάθεσης, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο, το επιτόκιο να ξεπεράσει το 1,15%.

Αν πχ. η ετησιοποιημένη απόδοση φτάσει στο 1,3% θα κερδίσει συνολικά 659 ευρώ, 106 ευρώ από την πρώτη κατάθεση και 553 ευρώ από τη δεύτερη.

Στην περίπτωση όμως που δεν αυξηθούν τα επιτόκια τουλάχιστον στο 1,15%, ο αποταμιευτής θα έχει χάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο