Με μπλακ άουτ απειλούνται οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων – κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου, εξαιτίας της μη εξέτασης των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. Και αυτό συμβαίνει, όπως λέει, επειδή εάν δεν λυθεί το πρόβλημα το συμβόλαιο δεν εγγράφεται στο Κτηματολόγιο.
Διαβάστε επίσης: Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα 4 εμπόδια στις γονικές παροχές, αγοραπωλησίες
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο ανέρχεται σε 200.000, ενώ αναμένεται στις υπάρχουσες ενστάσεις να προστεθούν και άλλες 500.000 (!).
Το πρόβλημα, όπως λένε πηγές από το Κτηματολόγιο, ανέκυψε εξαιτίας της υποστελέχωσης των Επιτροπών Ενστάσεων, μια και δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία συμμετοχής από τοπογράφους, μηχανικούς και δικηγόρους.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου για να λυθεί το θέμα, όλη η διαδικασία θα υποστηρίζεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ νομοθετήθηκε πως οι συνεδριάσεις θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις).
Διαβάστε ακόμα: Επιχείρηση «τέλος στο χαρτοβασίλειο» για μεταβιβάσεις ακινήτων
Το αγκάθι των δασικών χαρτών
Ενα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για τις συναλλαγές είναι κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Συμβολαιογράφων και η καθυστέρηση στην εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Γιατί είναι πρόβλημα; «Επειδή αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι δάσος και τι όχι δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία» υποστηρίζει ο Γιώργος Ρούσκας.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να πάει πίσω κατά μία πενταετία (!) την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στις περιοχές αυτές.
Η κατάσταση έχει ως εξής: Πανελλαδικά έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα. Εως το 2020 είχαν εξεταστεί από τις παλιές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων 24.905 αιτήματα (για τις προγενέστερες αναρτήσεις) και μέχρι τις 30.7.2022 είχαν εκδοθεί μόνο 19.800 αποφάσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων υπολειτουργούν, ενώ γίνονται συνεχώς παραιτήσεις και αντικαταστάσεις, γι’ αυτό, και σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε δύο έως τρία χρόνια.
Η υποστελέχωση
Και το πρόβλημα (με το μπλακ άουτ στις συναλλαγές), κατά τους συμβολαιογράφους, «κουμπώνει» με την υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις συναλλαγές – που μετριούνται πλέον σε μήνες -, ιδίως όταν αφορά στεγαστικά δάνεια, με συνέπεια συνακόλουθες καθυστερήσεις στην κτηματαγορά.
Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, στο Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου ο αριθμός των εγγραφών, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνει τις 15 ημερησίως (!), με αποτέλεσμα πολύμηνη αναμονή για κάθε μεταγραφή.
«Καθημερινά παρατηρούνται ουρές άνω των 40 ατόμων έξω από το προαναφερόμενο Κτηματολογικό Γραφείο. Οι άνθρωποι φτιάχνουν μόνοι τους από τα χαράματα λίστα με αριθμό προτεραιότητας εξαιτίας της υποστελέχωσης που επικρατεί» συμπληρώνει.
Σεισάχθεια για τα ανείσπρακτα τέλη
Το θέμα της ρητής κατάργησης είσπραξης του «κτηματόσημου» από τα παλιά προγράμματα και του αναλογικού τέλους 1 τοις χιλίοις, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, επανέφερε με χθεσινό έγγραφό της προς τους αρμόδιους υπουργούς η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας νομοθετική σεισάχθεια, διότι πρακτικά είναι αδύνατη η είσπραξή τους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός της, Στράτος Παραδιάς.
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status
Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που θα «ρίξουν» στην αγορά κλειστές κατοικίες ή γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από τον φόρο
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές
Καταπατημένα: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα - Το τίμημα και οι δόσεις
Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα δημόσιων εκτάσεων και την εξαγορά τους στον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας
Στα αζήτητα το «στρατηγείο» του Κοντομηνά - Αγονος ο πλειστηριασμός
Δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο που είχε το στρατηγείο του Κοντομηνά και έτσι ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε ως άγονος