
Υπό σχεδιασμό βρίσκεται το κυβερνητικό πλάνο φοροελαφρύνσεων της επόμενης 4ετίας, με το πεδίο εφαρμογής κάποιων εξ αυτών να ορίζεται κατά το προεκλογικό έτος 2023. Το βάρος των παρεμβάσεων πέφτει σε επαγγελματίες, ΦΠΑ, συνταξιούχους και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Αλλά και η ανακοίνωση για το εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ στα Σώματα Ασφαλείας, δείχνει ότι η προεκλογική περίοδος έχει μπει για τα καλά και τα μέτρα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.
Οι δυνατότητες της οικονομίας θα κρίνουν τις ανακοινώσεις και για τα αναδρομικά των όλων συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την πληρωμή των περικοπών σε όλους, πέραν από την απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει να πληρωθούν αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες.
Διαβάστε επίσης: Oι τελικές αυξήσεις που θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων [Παραδείγματα]
Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν δυνατότητες ούτως ώστε να βρεθεί ο χώρος για να καταβληθούν τα αναδρομικά προς όλους τους συνταξιούχους. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά σε δόσεις και εν λόγω αποφάσεις δεν αποκλείεται να γίνουν τέλη του έτους ή πιο πιθανό από Ιανουάριο.
Μία τέτοια απόφαση προσφέρει ανάσα όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στην κυβέρνηση ενόψει των εκλογών καθώς απευθύνεται σε μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το συνολικό κόστος για όλους τους συνταξιούχους πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αφορά τις επιστροφές 11 μηνών σε επικουρικές και Δώρα, και τα αναδρομικά 23 μηνών από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κρίθηκε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το διάστημα Φεβρουάριος 2017 ως Δεκέμβριος 2018. Αν πληρωθούν αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες (60.000 συνταξιούχοι), τότε το κόστος είναι κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.
Νέο πρόγραμμα για τη μεσαία τάξη και τις επενδύσεις
Ως προς το φορολογικό μέτωπο, η ΝΔ, από τις εκλογές του 2019, είχε βάλει πρώτο στην προεκλογική της ατζέντα τη μείωση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, με τις κρίσεις να έχουν βάλει αρκετά από αυτ τα σχέδια στο πάγο. Ενόψει της νέας τετραετίας η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι προς υλοποίηση είναι, επίσης, το πάγιο αίτημα της αγοράς για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.
Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορούν να περιλαμβάνονται:
- H μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
- Mείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
- Αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
- Σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
- Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ καταρτιση ειδικής μελέτης.
- Επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με τη νέα κλίμακα ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ με το όφελος να φθάνει τα 1.300 ευρώ.

Η κάλπη “θέλει” μόνιμες ελαφρύνσεις
Τα κρατικά ταμεία κατά της ακρίβειας θα ανοίξουν σε περίπτωση που χρειαστεί, παρά ταύτα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινωνία ότι έξτρα δημιουργείται από την ανάπτυξη. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να μην υπάρξει ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και να αποκλιμακωθεί, προκειμένου το αποθεματικό για το 2023 να διοχετευτεί σε μόνιμες παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε φοροελαφρύνσεις. Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς το 2023 αποτελεί ένα έτος που επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός προϋποθέτει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, στο 1%.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φτάσουν και τα 5,2 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια προς το τέλος του έτους. Ήδη καταγράφεται υπέρβαση πάνω 5 δισ. ευρώ, στα φορολογικά έσοδα του 2022.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα μοιράσει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, το οποίο θα μεταφερθεί το 2023. Οι εφεδρείες δημιουργούνται υπό τις ανησυχίες τα ελληνικά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δανειολήπτες να χτυπήσουν “κόκκινο” ως προς την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων σε δημόσιο, τράπεζες και λογαριασμούς


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων