Ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, ο 1ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1.618.160.677,83 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ανωτέρω αιτήσεων υπαγωγής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που ορίζεται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.
Διαβάστε επίσης – Με νέα «ψηφιακά όπλα» ενισχύεται ο ελληνικός τουρισμός
Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για το καθεστώς της Αγροδιατροφής
Υπενθυμίζεται ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για το καθεστώς της Αγροδιατροφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (opsan.mindev.gov.gr), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 30 Δεκεμβρίου 2022.
Διαβάστε επίσης – Αναπτυξιακός νόμος: Ξεκινούν οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς της Αγροδιατροφής
«Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»
«Η Ελλάδα με τις πολιτικές συνολικά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικότερα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο συνεχόμενα έτη καταγράφουμε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Το μέτρο όμως της αλλαγής ως προς το επενδυτικό κλίμα στη χώρα νομίζω ότι το αποτυπώνει καλύτερα και από τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που ξεκόλλησαν τα τελευταία χρόνια όπως το Ελληνικό ή τα Ναυπηγεία, καλύτερα και από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που προσελκύσαμε τα τελευταία χρόνια όπως η Pfizer, η Microsoft ή η Amazon Web Services, αυτό που συμβαίνει με το ένα και μόνο καθεστώς του τουρισμού και τον έναν και μόνο τρίμηνο κύκλο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έχουμε 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 1.618.160.677,83 ευρώ. «Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το σύνολο αυτό ισούται με όλους τους αναπτυξιακούς κύκλους της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή και των πέντε ετών που ήταν κυβέρνηση. Πέντε χρόνια Αλέξη Τσίπρα έγιναν αιτήσεις περίπου 1.5 δισεκατομμυρίου και τρεις μήνες Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν λίγες παραπάνω σε ένα και μόνο καθεστώς. Αν κάνετε τη σύγκριση θα καταλάβετε γιατί η Ελλάδα είναι μια καινούργια χώρα και γιατί αυτός ο Πρωθυπουργός αξίζει να επανεκλεγεί αυτοδύναμος για να συνεχίσει την καλή μοίρα του ελληνικού λαού», κατέληξε.
«Φιλο-επενδυτικό πλαίσιο που προάγει την επιχειρηματικότητα χωρίς αγκυλώσεις»
«Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο δεσμευτήκαμε να υιοθετήσουμε ένα ευέλικτο, φιλο-επενδυτικό πλαίσιο που προάγει την επιχειρηματικότητα χωρίς αγκυλώσεις. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου επιβεβαιώνει ότι επιτύχαμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το περιβάλλον χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις» είπε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας: «Στο δεύτερο καθεστώς Ενίσχυσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο έρχεται να στηρίξει έναν πολύ σημαντικό και ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, κατατέθηκαν 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360ᵒ», που θα καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς το έργο μας με στόχο να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια στην επιχειρηματικότητα να ακμάσει».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ