
Την στήριξη του τομέα οίνου της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ζητούν οι διοικήσεις και οι εκπρόσωποι των τριών αυτών μεγαλύτερων παραγωγών κρασιού στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, συνεδρίασε στη Ρώμη η μεικτή επιτροπή Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας για τον αμπελοοινικό τομέα και κατέληξε στη σύνταξη κοινής επιστολής προς τις τρεις κρατικές διοικήσεις, η οποία θα εμπεριέχει τα αιτήματά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια κίνηση που έχει βάρος δεδομένου ότι, οι τρεις χώρες είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί κρασιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 85% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Αποδυναμώνονται οίνοι και αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη
Εστιάζοντας στην «κατάσταση της αγοράς» των κρασιών σε αυτήν την αβέβαιη περίοδο, η επιτροπή θα ζητήσει «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια εξαντλητική παρακολούθηση της εξέλιξης του κλάδου, καθώς και κοινές απαντήσεις εάν είναι απαραίτητο», αναφέρει σε κοινό δελτίο τύπου προς τις τρεις κυβερνήσεις. Με διπλωματικό τρόπο, το αίτημα επιτρέπει να αποφευχθεί ο προσδιορισμός του εάν πρόκειται για προσωρινή ενίσχυση (ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση, απόσταξη κρίσης κ.λπ.) ή για διαρθρωτικά μέτρα (όπως η μόνιμη εκρίζωση με πριμοδότηση εγκατάλειψης).
Όπως ενημερώνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική της ανάρτηση, ζητήθηκε ακόμα από τις Βρυξέλλες η ταχεία δημοσίευση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού για τα συστατικά των αμπελοοινικών προϊόντων (για τη ρύθμιση της φυσικής και ψηφιακής απεικόνισης διατροφικών πληροφοριών και συστατικών), η διενέργεια μελετών επιπτώσεων για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς (ιδίως της οδηγίας για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων, SUD) και η διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ιδίως όσον αφορά την επεξεργασία από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, EUIPO).


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους