
Σε ένα καταλυτικό «χτύπημα» ενάντια στην Boeing αναμένεται να προχωρήσει η Airbus. Η ευρωπαϊκή εταιρεία είναι έτοιμη να σχεδιάσει ένα μοντέλο Α220-500, το οποίο μαζί με το μοντέλο Α321 αναμένεται να…βάλει στα σχοινιά την ανταγωνίστριά της, η οποία θα δυσκολευτεί να παράξει ένα νέο μοντέλο αεροσκάφους, κατά την επόμενη δεκαετία.
Ο σχεδιασμός ενός νέου εμπορικού αεροσκάφους απαιτεί τεράστιες οικονομικές δαπάνες και χρόνια μηχανικής…μαγείας, με την επιτυχία να μην είναι εξασφαλισμένη, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει το βραχύβιο Jumbo Airbus A380, σύμφωνα με το Bloomberg. Είναι γεγονός ότι το διώροφο τζετ δεν ανταπέδωσε ποτέ το κόστος ανάπτυξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προτού απορριφθεί το 2019.
Αλλαγές
Αυτή η προσέγγιση έφερε τις αλλαγές στην οικογένεια Airbus A320neo, με νέους κινητήρες οικονομίας καυσίμου, ενώ μοντέλο A321 έγινε επιτυχία. Τώρα, η Airbus φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει τη στρατηγική στο μικρότερο A220 της, ένα μοντέλο που πήρε πριν από μερικά χρόνια, όταν η Canada’s Bombardier Inc. αναγκάστηκε να πουλήσει το πτητικό της έργο.
Διαβάστε επίσης: Boeing: «Ξεβάφουν» τα 787 – Συνίσταται προσωρινή επιδόρθωση με «γρήγορη ταινία»
Την ίδια στιγμή, η μόνιμη ανταγωνίστριά της Boeing Co. δεν έχει καμία επιλογή επιστροφής, αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα…διπλόπωλιο που για δεκαετίες ευδοκιμούσε. Με χρέος 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις τεράστιες συνέπειες από δύο συντριβές του μοντέλου 737 Max, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων παραδέχτηκε πρόσφατα ότι δεν θα σχεδιάσει νέο αεροσκάφος αυτή τη δεκαετία. Αυτή η αδυναμία ανταπόκρισης θα παραχωρήσει – ζωτικής σημασίας – έδαφος στην Airbus, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία σκοπεύει να στριμώξει τον αμερικανό ανταγωνιστή της.
Ο Guillaume Faury, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι ζήτημα το πότε (και όχι το εάν) η εταιρεία θα προχωρήσει με το A220-500.
Ανταγωνισμός
Το αεροσκάφος θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μικρότερη χωρητικότητα από την έκδοση 737 Max 8 της Boeing των 170 θέσεων, αλλά θα έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει σχεδόν τον ίδιο αριθμό επιβατών, με νέο σχεδιασμό και καλύτερη οικονομία καυσίμου.
Εάν η Airbus προχωρήσει σε αυτό το πρόγραμμα , κάτι που αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, ενδέχεται να αλλάξει την κυριαρχία της κερδοφόρας αγοράς για τζετ μικρών αποστάσεων.
«Το A321 έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς και η Boeing δεν έχει πραγματικά ένα προϊόν που να το ανταγωνιστεί άμεσα», λέει ο Lindsey Webster, της MBA Aviation. «Το A220-500 θα πρόσφερε άλλη μια οδό για την ανάπτυξη της Airbus», προσθέτει.


Latest News
![Northvolt: Χρεοκοπία «καμπανάκι» για την Ευρώπη – Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_northvolt_factory-600x352.png)
Η χρεοκοπία της Northvolt «καμπανάκι» για την Ευρώπη - Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]
Το παράδειγμα της Northvolt είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων που υπάρχουν

Ανησυχούν για το μέλλον και αναθεωρούν τις προβλέψεις τους οι αερομεταφορείς
ι αεροπορικές εταιρείες διαπιστώνουν κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, Τραμπ και τραγικών συγκυριών

Kινέζοι εφοπλιστές κατά ΗΠΑ για λιμενικά τέλη - «Παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ»
Οι κινέζοι εφοπλιστές αντιτίθεται στα λιμενικά τέλη που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν σε θαλάσσιους μεταφορείς που κατέχουν ή έχουν παραγγείλει πλοία από την Κίνα

ΕΕ και Νότια Αφρική συζητούν για μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση
Η πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,7 δισ. δολ. για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και τη στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Eρευνες για πετρέλαιο στην Κασπία Θάλασσα σχεδιάζει η BP
Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, όπου επενδύει η BP, μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια αφότου έφτασε στην κορυφή του ενός (1) εκατομμύριου βαρέλιων την ημέρα, το 2010.

3ο Capital Link Business Cyprus Forum στη Νέα Υόρκη στις 4 Απριλίου
Ο πρόεδρος και υπουργοί της Κύπρου απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης στο business forum της Capital Link

Η Volkswagen αναβάλλει τον στόχο κερδοφορίας κατά τρία χρόνια
Η VW στοχεύει πλέον σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 6,5% το 2029, αντί για το επόμενο έτος, καθώς μειώνει τη δυναμικότητα και τους εργαζομένους της για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ζήτηση σε Ευρώπη και Κίνα

«Γαϊτανάκι» οι ηλεκτρονικές αγορές - Από την Temu και τη Shein στο αργό Amazon Haul
Επί ευρωπαικού εδάφους, και γενικότερα εκτός ΗΠΑ, μεταφέρεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Amazon και τις κινεζικές Temu και Shein

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας