Την ανάπτυξη ενός νέου ορυχείου άνθρακα, του πρώτου εδώ και δεκαετίες, ενέκρινε την Τετάρτη το Λονδίνο. Ο άνθρακας που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, με τους επικριτές του έργου ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.
Επικρίσεις
Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε το 2014, έχει δεχθεί επικρίσεις από την ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για το κλίμα της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς και από ακτιβιστές και οργανώσεις για το κλίμα, όπως η Greenpeace.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Εμβληματική δικαστική καταδίκη για ρύπανση από χαλυβουργία
«Ο άνθρακας αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χάλυβα. Σε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε να εισαχθεί. Δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξομάλυνσης, Στέγασης και Κοινοτήτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου άνθρακα αναμένεται να εξαχθεί στην Ευρώπη. Σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι περισσότερο από το 80% του άνθρακα που θα παράγει ετησίως το ορυχείο προβλέπεται, μετά από πέντε χρόνια, να σταλεί σε τερματικό σταθμό εξαγωγής, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας.
Κλιματική αλλαγή
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση άνθρακα, σε χαλυβουργεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλουν καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή. Η απομάκρυνση των χωρών από τη χρήση άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Η Βρετανία έχει ψηφίσει νόμους που ορίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να τερματιστούν ως το 2050.
Το ανθρακωρυχείο, μεγέθους περίπου 60 γηπέδων ποδοσφαίρου, θα χρειαστεί δύο χρόνια για να κατασκευαστεί με κόστος που το 2019 υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια λίρες (201 εκατομμύρια δολάρια). Προβλέπεται να λειτουργήσει για 50 χρόνια.
Θα προμηθεύει χαλυβουργίες στη Βρετανία και τη δυτική Ευρώπη και θα απασχολεί λίγο περισσότερους από 500 εργαζόμενους όταν θα φτάσει στο μέγιστο της παραγωγής του, μετά από πέντε χρόνια.
Η Βρετανία, το λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης, απασχολούσε κάποτε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν 3.000 ανθρακωρυχεία, το τελευταίο εκ των οποίων έκλεισε το 2015.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας