Την ανάπτυξη ενός νέου ορυχείου άνθρακα, του πρώτου εδώ και δεκαετίες, ενέκρινε την Τετάρτη το Λονδίνο. Ο άνθρακας που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, με τους επικριτές του έργου ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.

Επικρίσεις

Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε το 2014, έχει δεχθεί επικρίσεις από την ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για το κλίμα της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς και από ακτιβιστές και οργανώσεις για το κλίμα, όπως η Greenpeace.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Εμβληματική δικαστική καταδίκη για ρύπανση από χαλυβουργία

«Ο άνθρακας αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χάλυβα. Σε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε να εισαχθεί. Δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξομάλυνσης, Στέγασης και Κοινοτήτων.

Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου άνθρακα αναμένεται να εξαχθεί στην Ευρώπη. Σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι περισσότερο από το 80% του άνθρακα που θα παράγει ετησίως το ορυχείο προβλέπεται, μετά από πέντε χρόνια, να σταλεί σε τερματικό σταθμό εξαγωγής, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας.

Κλιματική αλλαγή

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση άνθρακα, σε χαλυβουργεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλουν καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή. Η απομάκρυνση των χωρών από τη χρήση άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Η Βρετανία έχει ψηφίσει νόμους που ορίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να τερματιστούν ως το 2050.

Το ανθρακωρυχείο, μεγέθους περίπου 60 γηπέδων ποδοσφαίρου, θα χρειαστεί δύο χρόνια για να κατασκευαστεί με κόστος που το 2019 υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια λίρες (201 εκατομμύρια δολάρια). Προβλέπεται να λειτουργήσει για 50 χρόνια.

Θα προμηθεύει χαλυβουργίες στη Βρετανία και τη δυτική Ευρώπη και θα απασχολεί λίγο περισσότερους από 500 εργαζόμενους όταν θα φτάσει στο μέγιστο της παραγωγής του, μετά από πέντε χρόνια.

Η Βρετανία, το λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης, απασχολούσε κάποτε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν 3.000 ανθρακωρυχεία, το τελευταίο εκ των οποίων έκλεισε το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα