
Ως «απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας» θεωρεί τα στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018!»
Ακολουθεί, ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:
«Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης”.
Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023.
Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018!
Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.
Δηλαδή, κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες.
Αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου.
Εφέτος εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Συνεπώς, τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της.
Πρόοδος, ανθεκτικότητα και δυναμική που είναι καρπός της συνετής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της σκληρής, κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας – παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες – να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».


Latest News

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Τέλος (;) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα - Το σενάριο με πληθωρισμό
Τι αναφέρουν στον ΟΤ έγκυρες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη
![Eurobank: Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία – Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/trump3-scaled-1-e1732639305187-600x396.jpg)
Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία - Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]
Το δημογραφικό πρόβλημα, το επενδυτικό κενό, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τη Eurobank

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου - Τι συζήτησαν
Ο κ. Ντόναχιου συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» - Οι δασμοί και η ρήτρα διαφυγής για την Άμυνα