Η απουσία της Κίνας από το Παγκόσμιο Κύπελλο προκάλεσε συζητήσεις για πλήρη αναθεώρηση του ποδοσφαιρικού της σχεδίου, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση των οπαδών στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, οι οποίοι έμειναν εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης του αθλήματος.

«Μόνο η πλήρης επανεκκίνηση μπορεί να σώσει το κινέζικο ποδόσφαιρο», ήταν ο τίτλος σε ένα άρθρο γνώμης στην China Daily , το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα άρθρο που αντιπαραβάλλει τις αποτυχίες της ανδρικής ομάδας σε σύγκριση με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, που πέρασαν στους 16 στο Κατάρ. Η επιτυχία των γειτόνων της στην Ανατολική Ασία ταρακούνησε τους Κινέζους οπαδούς ποδοσφαίρου σε σχέση με το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων και της εθνικής ομάδας της Κίνας, σύμφωνα με το άρθρο.

Η διαφθορά

Στη συνέχεια, επεσήμανε τα πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την Κίνα να πραγματοποιήσει τα ποδοσφαιρικά της όνειρα, με τις ευθύνες να «βαραίνουν» και τον Σι Τζιπίνγκ όπως η έλλειψη προγράμματος για την εκπαίδευση των νέων και ένα σταθερό επαγγελματικό πρωτάθλημα. «Μόνο τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές ενθαρρύνονται να αθλούνται», ανέφερε.

Το άρθρο έκανε επίσης υπαινιγμούς για τα προβλήματα διαφθοράς που έχουν ταλαιπωρήσει το κινεζικό ποδόσφαιρο, με τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας, Λι Τιε, να βρίσκεται υπό έρευνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε η όρεξη στο Κατάρ: Θέλει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036

Ήταν επίσης επικριτικό για τη στρατηγική των επαγγελματικών ομάδων που ανήκαν σε κατασκευαστές ακινήτων, οι οποίοι έδιναν υψηλά συμβόλαι σε ξένους παίκτες, μόνο και μόνο για να τους βλέπουν να φεύγουν όταν οι εταιρείες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Αυτή είναι μια αναφορά στην ομάδα του Ομίλου της Evergrande, της άλλοτε κυρίαρχου εταιρείας, η οποία επιδίωξε την -εν μέρει- κρατικοποίησή της.

Το όραμα που έγινε εφιάλτης

Το ποδοσφαιρικό όραμα του Σι στην Κίνα πηγαίνει πίσω τουλάχιστον στο 2011, όταν ο ίδιος δήλωνε ότι το έθνος πρέπει να προκριθεί, να φιλοξενήσει και να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι στιγμής, αν και η Κίνα έχει προκριθεί σε ένα μόνο Μουντιάλ -αυτό του 2002- όταν αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων με μηδέν γκολ και τρεις ήττες. Η Βόρεια Κορέα, η χώρα την οποία υποστηρίζει οικονομικά η Κίνα, προκρίθηκε δύο φορές: το 1966, όταν έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης, επικρατώντας της Ιταλίας  και το 2010.

Το 2015, ο Σι Τζιπίνγκ ανέθεσε σε μια ομάδα εργασίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να αναπτύξει το ποδόσφαιρο στη χώρα. Την ίδια χρονιά το υπουργικό συμβούλιο  ξεκίνησε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της εθνικής ομάδας, με τη δημιουργία νέων προπονητικών κέντρων και την ίδρυση 50.000 σχολών ποδοσφαίρου σε μια δεκαετία.

Χρειάζεται ανεξαρτησία

Αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο για την ανδρική εθνική ομάδα, η οποία είναι 79η στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Η γυναικεία ομάδα τα πήγε πολύ καλύτερα, καθώς μπήκε στο Νο. 15.

«Η κυβέρνηση πρέπει πραγματικά να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να διαχειριστούν το παιχνίδι και να δώσει στην Κινεζική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πραγματική ανεξαρτησία», δήλωσε ο Κάμερον Γουίλσον, ιδρυτικό μέλος του Wild East Football, ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου που καλύπτει τα ποδοσφαιρικά γεγονότα στην ασιατική χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport