Με μικρά, αλλά πολύτιμα, κέρδη έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από τη ζώνη των 900 μονάδων, παρά τα βαρίδια που καλείται να διαχειριστεί. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 915,40 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 55 εκατ. ευρώ.
Το ιδανικό σενάριο
Με ένα «παιχνίδι διαδοχής» (rotation) μεταξύ των τίτλων που σηκώνουν το βάρος των επιπέδων καθημερινά, το ΧΑ έχει καταφέρει να εκδηλώσει μια αντίδραση που του έχει προσθέσει κάποιες πολύτιμες μονάδες πάνω από την κρίσιμη ζώνη και στήριξη των 900 μονάδων. Έτσι, παρά το πισωγύρισμα που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, έχει σαφώς καλύτερη επίδοση από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι παραμένουν όμηροι της αναμονής των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Παλεύει για την αντίδραση
Επίσης, από τη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές έδειχναν σημάδια αντίδρασης, μετά από τρεις ημέρες πτώσης που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση για αλλαγές στην πολιτική των επιτοκίων του κλάδου. Σήμερα, έδειξε να μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, και σε κάθε περίπτωση αρκετές μονάδες πάνω από την κρίσιμη ζώνη των 900 μονάδων.
Πάντως, αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα χρειαστεί κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις αγοραστικές κινήσεις. Βέβαια, αυτός ίσως καθυστερήσει, ή σε κάθε περίπτωση δώσει τη θέση του σε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, ενόψει αφενός των προτάσεων των τραπεζών για τη στήριξη των νοικοκυριών και αφετέρου της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα.
Έτσι, το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης μέχρι να δούμε νέα δεδομένα είναι αυτό που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς εκτός από τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και την πολιτική των τραπεζών, το πιο σημαντικό ημερομηνιακό σημείο είναι η 16η Δεκεμβρίου που έχουμε και την μεγάλη λήξη των παραγώγων. Στο ιδανικό σενάριο είναι ο γενικός δείκτης να επαναπροσεγγίσει τις 930 μονάδες.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Quest, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Motor Oil και Aegean. Σε αρνητικά εδάφη ολοκλήρωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Λάμδα, με την Εθνική να χάνει 1,34%.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου