
Με την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 αυξήθηκε συστηματικά η συμμετοχή της χώρας αυτής στο διεθνές εμπόριο (που εκτινάχθηκε). Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές υπηρεσιών υπερδιπλασιάστηκε από 3% το 2005 σε 6,6% το 2021.
Σύμφωνα με δεδομένα του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Συνθετότητας (OEC) του Πανεπιστημίου Harvard, το 2019 η Κίνα εξήγαγε υπηρεσίες συνολικής αξίας 218 δις δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε «άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες» δηλ. υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης, επαγγελματικές και διοικητικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνικές υπηρεσίες (69,2 δις δολάρια),μεταφορές (46,2 δις), ταξίδια (35,8 δις), και υπηρεσίες υπολογιστών και πληροφοριών (34,9 δις δολάρια).
Πάνω από ένα έκτο της αξίας του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών από την Κίνα καταλήγει στην ΕΕ. Την τελευταία δεκαετία οι κινεζικές υπηρεσίες που εισάγονται στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε αξία, από 15,6 δις ευρώ το 2010 σε 36,5 δις ευρώ το 2021, παρά τη μικρή επιβράδυνση το 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Γενικάτο εμπόριο υπηρεσιών ΕΕ-Κίνας παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως προς τις εισαγωγές υπηρεσιών η Κίνα δεν ανήκει στους τρεις πρώτους εμπορικούς εταίρους σε κανένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο σημαντικότερος εταίρος της ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 29,8% των συνολικών εισαγωγών υπηρεσιών. Ακολουθούσε το Ηνωμένο Βασίλειο (18,4%) και τα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα (12,9%) (όπως για παράδειγμα η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, οι Βερμούδες, ο Παναμάς).
Το 2019, οι υπηρεσίες που εισάγονται από την Κίνα αντιπροσώπευαν 0,24% του ΑΕΠ της ΕΕ (από 0,14% το 2010).Την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές υπηρεσιών από την Κίνα αυξήθηκαν τόσο σε αξία όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη. (Στη Μάλτα και στην Εσθονία οι εισαγωγές υπηρεσιών από την Κίνα έπεσαν λίγο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και ανέβηκαν σε αξία.)
Σε κάποια κράτη μέλη η αύξηση ήταν θεαματική: στην Ιρλανδία το ειδικό βάρος στο ΑΕΠ των εισαγόμενων υπηρεσιών από την Κίνα δεκαπλασιάστηκε μέσα σε επτά χρόνια (2012-2019), στη Λιθουανία πενταπλασιάστηκε από το 2010 έως το 2019. Στην Ελλάδα, το μερίδιο των κινεζικών εισαγωγών υπηρεσιών στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 0,13% του ΑΕΠ το 2010 σε 0,19% το 2019.
Η Γερμανία (8,8 δις ευρώ), η Γαλλία (4,6 δις ευρώ), και η Ιρλανδία (4,1 δις ευρώ) ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς υπηρεσιών από την Κίνα το 2019.(Το 2020, όταν η αξία των υπηρεσιών που εισάγονται από την Κίνα έπεσε στις περισσότερες χώρες, στην Ιρλανδία συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σε 5 δις ευρώ.)
Με το κριτήριο του ειδικού βάρους των εισαγωγών κινεζικών υπηρεσιών στο ΑΕΠ, οι πρώτες θέσεις στην ΕΕ καταλαμβάνονταν το 2019 από την Ιρλανδία (1,14%), τη Δανία (0,64%), και το Λουξεμβούργο (0,56% του ΑΕΠ).Η Ελλάδα με 0,19% του ΑΕΠ βρισκόταν στο μέσο της κατάταξης (14η θέση σε 27 χώρες).
Στο ισοζύγιο του διμερούς εμπορίου υπηρεσιών με την Κίνα η ΕΕ καταγράφει σημαντικό πλεόνασμα (σχεδόν 21 δις ευρώ το 2021).Το ίδιο ισχύει για τα 19 από τα 27 κράτη μέλη. Το πλεόνασμα της Ελλάδας (1 δις 83 εκατ. ευρώ το 2019, και 934 εκατ. ευρώ το 2020) ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά της Γερμανίας, της Γαλλίας, και της Ιρλανδίας.
Η Χρύσα Παπαλεξάτου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Α. Γ. Λεβέντη στο Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος», και Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου.


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων