
Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, την κίνηση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει στο «καλάθι του νοικοκυριού» νέες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν τους καταναλωτές ειδικών κατηγοριών (πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη).
«Είναι τραγικό λάθος σήμερα, επισημαίνει το έτος 2022, να χρησιμοποιούνται αντιλήψεις που αφορούσαν τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη έως το 1990, από φορείς της Πολιτείας. Με λύπη μας μάλιστα το ακούσαμε αυτό από τον τωρινό υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όμως έχει διατελέσει σε προηγούμενη θητεία του και υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Δαραμήλας στο iatronet.gr.
Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Το καλάθι του Αι Βασίλη δεν θα είναι τσουρούτικο
Τα χαρακτηριστικά της χρόνιας πάθησης
Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που σχετίζεται με τη διατροφή με έναν συγκεκριμένο, μοναδικό τρόπο, τον οποίο θα παραθέσουμε ευθύς αμέσως συνοπτικά ώστε να γίνει κατανοητός. Κάθε είδος τροφής, σε μορφή στερεή ή υγρή, περιέχει συγκεκριμένα συστατικά. Τα συστατικά τα οποία ενδιαφέρουν κυρίως τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, σε διαφορετικές ποσότητες ανά 100γρ τροφής και σε διαφορετική ποιότητα.
Τα συστατικά αυτά της τροφής, συμπληρώνει, για να τα απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός, τα μετατρέπει σε γλυκόζη. Πρώτο σημαντικό σημείο γνώσης είναι ότι, για να απορροφηθεί η γλυκόζη, η «πηγή ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού, χρειάζεται ινσουλίνη. Δεύτερο σημείο γνώσης είναι η ταχύτητα με την οποία απορροφάται η γλυκόζη, η οποία είναι διαφορετική από τρόφιμο σε τρόφιμο, αποδίδει μια τιμή γλυκόζης η οποία προστίθεται στην αρχική τιμή γλυκόζης αίματος (σακχάρου), που υπάρχει στον άνθρωπο κατά την ώρα έναρξης λήψης της τροφής.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη δεν τρέφονται με συγκεκριμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα αν έχουν Διαβήτη τύπου 1 ή 2. Μπορούν να καταναλώσουν τα πάντα, όμως ανάλογα με το σωματικό βάρος, την ηλικία και κάποιους άλλους παράγοντες υγείας (όπως για παράδειγμα, συννοσηρότητες, διατροφικές αλλεργίες κλπ), ο θεράπων ιατρός αλλά και η ομάδα των επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζουν αυτά τα άτομα, θέτουν το «μέτρο ή όριο» στη διατροφή τους.
Συνεπώς, η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, να εντάξει κάποια προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τίτλο «νέες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν στους καταναλωτές ειδικών κατηγοριών (πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη)» είναι λανθασμένη, μιας και οι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών, όπως:
- Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» και «Προϊόντα βρώμης»,
- «Κατεψυγμένα λαχανικά» με πρόβλεψη για δύο προϊόντα από τις κατηγορίες «αρακάς», «μπάμιες» και «φασολάκια»
Πέντε κατηγορίες τροφίμων κατάλληλες για διαβητικούς:
- «Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά»,
- «Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά»,
- «Τυρί με χαμηλά λιπαρά»,
- «Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)»
- «Όσπρια»
Αφορούν συμπολίτες μας με αυξημένο σωματικό βάρος και όχι αποκλειστικά άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ήταν και πάντα είναι συνομιλητής του Κράτους και της Πολιτείας για θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης θα έπρεπε να είχαν έρθει σε επικοινωνία με την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ώστε να ενημερωθούν σχετικά και να μην προβούν σε ενέργειες που εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου, εφόσον καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζουν!


Latest News

Πώς ανασυγκροτείται ριζικά το πυρόπληκτο Μάτι - Οι 7 παρεμβάσεις της αστικής ανάπλασης
Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής ταυτόχρονα για πρώτη φορά με Περιβαλλοντική Έγκριση όλων των έργων στο Μάτι

Σε κρίση η Πορτογαλία - Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει τρίτων εκλογών
Προς νέες και τρίτες εκλογές, μέσα σε μία τριετία, οδηγείται η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Reuters: Απίθανο να δεχθεί την εκεχειρία η Μόσχα - Τι λένε πηγές προσκείμενες στον Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει, δηλώνει ρωσική πηγή στο Reuters

Εργατικό ατύχημα στη Βούλα: Γερανοφόρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Νέο εργατικό ατύχημα στη Βούλα, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS-600x400.jpg)
Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ έστειλε η Γροιλανδία - Ψήφισαν υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας [γράφημα]
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού

Βροχές, αφρικανική σκόνη και ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Ο καιρός ανά περιοχή – Για νοτιάδες 7 έως 8 μποφόρ στα πελάγη προειδοποιεί η ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Πρόθυμη να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών η Ουκρανία - Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα ορυκτά
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα αποκαταστήσει «αμέσως» την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια αφού το Κίεβο αποδεχθεί την πρόταση

Lloyd's of London: Zημιές 2,3 δισ. από τις φωτιές στο Λος Άντζελες
Το κόστος των πυρκαγιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εκτιμά η ασφαλιστική

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης
Οπως αναφέρθηκε, σημαντικά βιβλία του Ν.Χριστοδουλάκη αναδεικνύουν τον τρόπο που προηγούμενες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές ιδέες και πολιτικές

Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και Μαξίμου με φόντο τα Τέμπη
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι πιο ευρύς από τους προηγούμενους και με έντονο το κομματικό στοιχείο