![Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023 – Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/az117.png)
Κόντρα στο καταναλωτικό κλίμα που παγιώνεται σε χαμηλά επίπεδα αλλά και τις νέες επιβαρύνσεις στο λειτουργικό κόστος, οι οποίες προβλέπονται υψηλότερες την επόμενη χρονιά, η αγορά μπύρας συνεχίζει να καλύπτει το χαμένο έδαφος συγκριτικά με την προ covid εποχή, με τη διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της το 2023.
Διαβάστε επίσης: Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Άνω των 85 εκατ. ευρώ το «κέρασμα» στη Heineken την τριετία 2020 – 2022
«Το μέλλον είναι πολύ εύθραυστο για να μπορεί κάποιος να το προβλέψει. Εμείς είμαστε πολύ συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα μεγέθη μας μπορούν να βελτιωθούν συγκρατημένα το 2023.» Αυτό ανέφερε χθες ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Μελέτης Κοινωνικού και Οικονομικού Αποτυπώματος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2021.
Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν χρειαστεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στα όποια νέα δεδομένα παρουσιαστούν.
Ο CEO του leader της αγοράς ζύθου υποστήριξε ότι η πληθωριστική κρίση δε θα κρατήσει πάρα πολύ εξ ου και διατηρεί ακέραιο το επενδυτικό της πλάνο. «Δεν μπορούμε να είμαστε στη λογική του ασανσέρ. Εάν », τόνισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Αγορά μπίρας: Η μεγάλη κερδισμένη του καλοκαιριού
Σημειώνεται ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει καταρτίσει ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα για τη περίοδο 2022 -2025, το οποίο προβλέπει συνολικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν τη συνεχή βελτιστοποίηση των ζυθοποιείων, δράσεις αυτοματοποίησης, αναβάθμιση παγίων κ.λπ.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/az23-600x380.png)
Με προσοχή οι ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Δανηιλίδη, η επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος θα είναι μεγαλύτερη το νέο έτος, καθώς το κόστος ενέργειας συνεχίζει να κινείται ανοδικά, όπως συμβαίνει και με τα υλικά συσκευασίας και τα μεταφορικά, ενώ οι προμήθειες κριθαριού θα γίνουν με βάση τη φετινή υψηλή τιμή.
Ερωτηθείς σχετικά με επικείμενες νέες ανατιμήσεις στην τιμή καταναλωτή το 2023 εξαιτίας και της αύξησης του κόστους παραγωγής, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι οι όποιες αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή θα κινηθούν από την αγορά σε λογικά πλαίσια. «Κάθε μέρα κάνουμε υπολογισμούς πως θα κρατήσουμε τη δύσκολη αυτή ισορροπία», ανέφερε.
Ευχαριστημένος ο κλάδος το 2022
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο κ. Δανιηλίδης εκτίμησε ότι ο κλάδος θα είναι ευχαριστημένος, με την αγορά να επιστρέφει σε προ covid επιδόσεις.
Έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις επιδόσεις του 2021, οι πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «τρέχουν» στο 9μηνο εφέτος με ρυθμό αύξησης 22,2%, όπως είχε αναφέρει ο ΟΤ.
Ειδικότερα, βάσει της λογιστικής κατάστασης της εταιρείας για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022, η ζυθοποιία εμφανίζει πωλήσεις 232,32 εκατ. ευρώ από 190,13 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα ποσά δεν περιλαμβάνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου.
Ωστόσο κατά το ίδιο διάστημα τα κέρδη μετά φόρων καταγράφουν ισχνή άνοδο της τάξης του 0,7%. Συγκεκριμένα στο 9μηνο εφέτος η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 33,23 εκατ. ευρώ από 32,98 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Η φετινή επίδοση της εταιρείας, εξάλλου, οδήγησε ήδη στην απόφαση για καταβολή προμερίσματος ύψους 11,7 εκατ. ευρώ.
Στα 686 εκατ. ευρώ η συνεισφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το 2021
«Το κέρδος δεν πρέπει να δαιμονοποιείται» σημείωσε ο CEO της εταιρείας τονίζοντας πως παράλληλα επιδιώκεται το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να είναι πάρα πολύ θετικό για την εγχώρια οικονομία και την κοινωνία.
Η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας ανέρχεται στα 686 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένη κατά 66 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 0,4% του ΑΕΠ της χώρας.
Η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα εκτιμάται στα 505 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 1% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους για το 2021.
Παράλληλα, 26.468 θέσεις εργασίας υποστηρίζονται άμεσα, έμμεσα και επαγόμενα από την εταιρεία, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Από αυτές, οι 20.505 αφορούν στον κλάδο της εστίασης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης: «Εδώ και εξήντα χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιδιώκει να έχει θετική επίδραση στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αισθανόμαστε υπερήφανοι με τα αποτελέσματα της Μελέτης Κοινωνικού & Οικονομικού Αντικτύπου για το 2021, διότι επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητές μας συνεχίζουν να προσφέρουν πολλαπλασιαστική αξία στη χώρα. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία μας. Η θετική εξέλιξη των μεγεθών μας να συνδυάζεται με πρωτοποριακά προγράμματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως ο εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής μας για να πετύχουμε τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού και οι πρωτοβουλίες για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι παράγουμε ένα καλύτερο αύριο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Coffee Island και Mikel: Απόβαση στην Ινδία – Τα φιλόδοξα σχέδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/coffeeisland-india-franchise-3-600x351.jpg)
Coffee Island και Mikel θέλουν να κατακτήσουν την Ινδία
Τι προσδοκούν Coffee Island και Mikel από την ινδική αγορά - Ο τοπικός ανταγωνισμός και πόσους καφέδες πίνουν οι Ινδοί
![Trade Estates: Γιατί Βασιλάκης και Λάτση ενίσχυσαν τη θέση τους – Τα ντεσού του placement](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_vasilakis_fourlis_latsi2-600x352.png)
Γιατί Βασιλάκης και Λάτση χτίζουν θέσεις στην Trade Estates του Φουρλή – Τα ντεσού του placement
Ισχυρή ζήτηση συγκέντρωσε το placement της Trade Estates – Η ενίσχυση του ποσοστού των Βασιλάκη – Λάτση και τα επόμενα βήματα
![HELLENiQ ENERGY: Και «πράσινο» διυλιστήριο και έρευνες υδρογονανθράκων – Η στροφή στον ρεαλισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_siamisihs_hellenic_energy-600x352.png)
Η στροφή στον ρεαλισμό από Σιάμισιη: Και «πράσινο» διυλιστήριο και έρευνες για κοιτάσματα
Η HELLENiQ ENERGY, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, διατηρεί στο επίκεντρο των επενδύσεων της τα πετρελαιοειδή, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και στην ανάπτυξη έργων που θα μετατρέψουν το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης στο πρώτο «πράσινο» στη ΝΑ Ευρώπη
![Κυβερνοασφάλεια: Πώς θωρακίζονται Helleniq Henergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/technology-7111795_1280-600x361.jpg)
Κυβερνοασφάλεια: Πώς θωρακίζονται Helleniq Henergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank
Κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις ανέλυσαν στο πλαίσιο του Cyber Intelligence forum τις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί
![Τράπεζες: Άνοιξαν την κάνουλα της χρηματοδότησης – Έδωσαν 27,6 δισ. δάνεια το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking_euros22-768x450-1-1-1-1-600x352.jpg)
Πάνω από 27 δισ. «έριξαν» οι τράπεζες στην οικονομία το 2024 – Οι προβλέψεις για φέτος
Με δυνατό φωτοφίνις οι εκταμιεύσεις δανείων την περσινή χρονιά – Γιατί αναμένεται νέα άνοδος το 2025
![Noval Property: Απέκτησε νέο ακίνητο στο Μαρούσι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/panagis.png)
Νέο ακίνητο στο Μαρούσι απέκτησε η Noval Property
Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 185.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από Ίδια Κεφάλαια της Noval Property
![Coffee Island: Πρώτο κατάστημα στην Ινδία, στόχος τα 20 εντός 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-04_14-54-25-461-600x466.jpg)
Πρώτο κατάστημα Coffee Island στην Ινδία, στόχος τα 20 εντός 2025
H Coffee Island προχώρησε στην προμήθεια καφέδων από Ινδούς καλλιεργητές, σεβόμενη την τοπική παραγωγή καφέ
![Trade Estates: Άλλαξε χέρια το 15,9% της εταιρείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/vasilis-fourlis-1024x690-1-600x404.jpg)
Άλλαξε χέρια το 15,9% της Trade Estates
Μειώνει θέση η Fourlis - Τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια αντιστοιχούν στο 15,9% του συνόλου των μετοχών
![Υπερταμείο: Νέος CEO ο Γιάννης Παπαχρήστου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_papachrystou_giannis-600x352.png)
Ο Γιάννης Παπαχρήστου νέος CEO του Υπερταμείου
Ο Γιάννης Παπαχρήστου ήταν σε ηγετικές θέσεις στην Johnson & Johnson Hellas, την Chipita και τον όμιλο ΑΝΤ1
![«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/maxitis2-600x524.jpg)
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας