Σημαντική μείωση του ποσοστού αγορών πολυτελών κατοικιών σε σχέση με τον αριθμό των υποδείξεων συγκριτικά με το 2021 διαπιστώνεται στο πρώτο market report για την ελληνική αγορά του οίκου Greece Sotheby’s International Realty.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: «Βήμα σημειωτόν» για τις πολυτελείς κατοικίες
Τα κύρια συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ελληνική αγορά κινείται με σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα παρουσιάζοντας σημάδια εμφανούς ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού, επισημαίνεται.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο, η πτώση του ποσοστού των συμβολαίων που τελικά κλείνουν μετά από κάθε υπόδειξη υποδεικνύει ότι στους επόμενους μήνες η αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αριθμού συναλλαγών, γεγονός το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.
Υψηλή ζήτηση
Πάντως σύμφωνα με το report, η διεθνής ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον αριθμό της ζήτησης να είναι σταθερά ανοδικός τα τελευταία 12 τρίμηνα και το δείκτη Αίτημα Ζήτησης / Επιτόπιες Υποδείξεις Ακινήτων να διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2022 στο 15,3% έναντι 13,2% και 12% τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.
Ο όγκος ζήτησης υπερδιπλασιάστηκε
Σε ό,τι αφορά τον όγκο της ζήτησης (συνολική αξία που προκύπτει από τον αριθμό των αιτημάτων ζήτησης με βάση τη ζητούμενη τιμή για κάθε αίτημα) υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια αγγίζοντας στο εννεάμηνο του 2022 τα 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Το Τοp 20 των χωρών που επενδύουν στη χώρα μας [Πίνακας]
Η συγκεκριμένη άνοδος αποδίδεται κατά κύριο λόγο:
– στη συστηματική προώθηση ελληνικών ακινήτων πολυτελείας στην Αγοραστική Κατηγορία των Ατόμων Υπερ-Υψηλής Καθαρής Θέσης (Ultra High Net Worth Individuals – UHNWI),
– στην αυξημένη ρευστότητα της περιόδου 2020-2021,
– στα μοτίβα συμπεριφοράς των UHNWI κατά την περίοδο της πανδημίας.
Το μέσο συμβόλαιο άγγιξε τα 2,9 εκατ. ευρώ
Η αξία της μέσης συναλλαγής διατηρεί μια σταθερά ανοδική πορεία αγγίζοντας τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 έναντι 2,7 και 2,5 εκατ. ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.
Το «κλείσιμο» των συμβολαίων μειώνεται
Αν και ο τελικός αριθμός συναλλαγών στο εννεάμηνο του 2022 παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υπήρξε ουσιαστικός εξορθολογισμός των επιτυχημένων υποδείξεων.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο 2021 έκλεισε με συμβόλαιο το 14,3% των υποδείξεων, στο 2022 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 7,9%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της Sotheby’s αντικατοπτρίζει ουσιαστικά:
– την απροθυμία των πωλητών να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να βάλουν νέα ακίνητα στην αγορά,
– την απουσία πραγματικά ιδιαίτερων ακινήτων έπειτα από μια περίοδο έντονης κινητικότητας,
– τη διστακτικότητα των UHNWI να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας, και
– τη συγκρατημένη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Νότια Ευρώπη να χρηματοδοτήσει σχετικές αγορές.
ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ξεχωρίζουν
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από επιμέρους χώρες, τα πρωτεία είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μία στις πέντε ζητήσεις στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ήρθε από τη συγκεκριμένη αγορά. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η πρώτη τριάδα έκλεισε με ζητήσεις που είχαν προέλευση το εσωτερικό κοινό της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ξεπερνά το 45% της συνολικής ζήτησης με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.
Σε Κέρκυρα και Μύκονο το ¼ της ζήτησης
Σε επίπεδο προορισμών, την τιμητική τους είχαν για μια ακόμη χρονιά Κέρκυρα και Μύκονος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα Νότια Προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε βάθος 5ετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ορατότητα αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Με αφορμή τα δεδομένα της πρώτης ανάλυσης αγοράς ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο, και παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τα ακίνητα πολυτελείας στην Ελλάδα, καταγράφεται σημαντική κάμψη της αποφασιστικότητας των ενδιαφερόμενων αγοραστών να κλείσουν συμφωνίες αγοράς ακινήτων.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει πλήξει μεταξύ άλλων το κλίμα ευφορίας και θετικής αγοραστικής διάθεσης για ακίνητα πολυτελείας παγκοσμίως.
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, ακολουθούν τη διεθνή τάση. Είναι μια νέα κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεχομένως να δούμε διόρθωση στις τιμές κάποιων ακινήτων.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση των δεδομένων στην Ελλάδα αναδεικνύει ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμα και έπειτα από ένα ‘ράλι’ τριών ετών η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 4% των πολυτελών ακινήτων των βασικών αγορών με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε στη Μεσόγειο (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία Κύπρος, Μονακό).
Η δυναμική εξέλιξης αυτού του ποσοστού μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και διπλασιασμό του στα χρόνια που έρχονται, ειδικά εάν η χώρα συνεχίσει στον δρόμο που ήδη βαδίζει. Κύρια προαπαιτούμενα είναι τα προφανή: προσήλωση στην υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομών (μαρίνες, αεροδρόμια, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), ταχεία υλοποίηση νέων διακεκριμένων οικιστικών αναπτύξεων και, φυσικά, βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος διεθνώς».
Latest News
Τα 10 χρόνια που άλλαξαν το real estate - Ποιους «χρυσώνει» η Golden Visa [γραφήματα]
Η χρυσή βίζα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών την τελευταία δεκαετία - Οι top περιοχές
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
Αντλίες θερμότητας: Οι αλλαγές που φέρνουν στην οικιακή θέρμανση
Tα νοικοκυριά έχουν στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, μεταξύ των οποίων οι αντλίες θερμότητας, μια τεχνολογία που υιοθετείται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς
Τι βαθμό βάζουν οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων στην Αθήνα – Tι assets ψάχνουν
Ποιες κατηγορίες ακινήτων ενδιαφέρουν τους διεθνείς επενδυτές – Πόσο ελκυστική είναι η Αθήνα μεταξύ 30 ευρωπαϊκών πόλεων
Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τα πρόστιμα – φωτιά για όσους ρίξουν νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
Κτηματολόγιο: Από 4 Νοεμβρίου ψηφιακά η διαδικασία προανάρτησης σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά
Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status