Λίγο πολύ αναμενόμενη ήταν η προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά όχι και στα επίπεδα του 2,8% που επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η τάση δεν αλλάζει σημαντικά. Τα δύο πρώτα τρίμηνα, παρά τις αναθεωρήσεις, έτρεξαν με 7,9% και 7,1% αντίστοιχα. Γνωρίζαμε ότι θα είναι τα καλύτερα της χρονιάς και προς το τέλος της τα μεγέθη θα έπεφταν.
Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι θα ήταν τόσο καλά τα δύο πρώτα και ότι θα προσγειωνόταν τόσο απότομα το τρίτο. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 2022 κανείς δεν έβλεπε μέσο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3%-3,5%. Μόνο η νεότερη πρόβλεψη του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη πέριξ του 5,6%. Απλά με την επίδοση του τρίτου τριμήνου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι χάνεται ο «αέρας» καλύτερης επίδοσης.
Διαβάστε επίσης: ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς
Από την ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει και η αιτία της επιβράδυνσης, που δεν είναι άλλη – ξανά – από τον παράγοντα «Πούτιν». Εχουμε και λέμε. Στον υπολογισμό του ΑΕΠ, πέρα από το άθροισμα όλης της παραγωγής, δημόσιας και ιδιωτικής, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αθροίζονται και οι έμμεσοι φόροι, ΦΠΑ και λοιποί φόροι κατανάλωσης. Ανά τρίμηνο υπολογίζονται σε περίπου 5 έως 7 δισ. ευρώ.
Αυτή την εποχή λόγω πληθωρισμού έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και έχουν πλησιάσει τα 7,3 δισ. Αντίστοιχα από τον υπολογισμό του ΑΕΠ αφαιρούνται οι εισαγωγές, που έχουν εκτοξευτεί από τα 23 δισ. ευρώ πέρυσι κατά το τρίτο τρίμηνο στα 31,3 δισ. φέτος. Δηλαδή λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας πληρώσαμε περισσότερα από 8 δισ. παραπάνω από αυτά που είχαμε πληρώσει πέρυσι.
Το δεύτερο μέγεθος που αφαιρείται κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ και επίσης έχει εκτοξευτεί λόγω Πούτιν είναι οι επιδοτήσεις που καταβάλλει το κράτος επί των προϊόντων, ενεργειακών και άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα προήλθε μόνο από την αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι επιδοτήσεις έφταναν τα 361 εκατ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο φέτος άγγιξαν τα 3,5 δισ.!
Σχεδόν 10 φορές πάνω λόγω του συστήματος απορρόφησης των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (β’ τρίμηνο 2022) οι επιδοτήσεις έφταναν μόλις τα 707 εκατ. ευρώ. Απλά τον Αύγουστο εκτοξεύτηκαν οι τιμές της ενέργειας λόγω της δολιοφθοράς στον Nord Stream1 και των απειλών του ρώσου προέδρου, στοιχίζοντας στο ΑΕΠ τόσο από πλευράς αυξημένων εισαγωγών όσο και αυξημένων επιδοτήσεων.
Αν δεν είχαμε αυτή την επιβάρυνση, τότε το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου θα ήταν υψηλότερο ίσως και 2 μονάδες. Το δε ΑΕΠ για το σύνολο της χρονιάς, από το 6,04% που υπολογίζεται σε μέσα επίπεδα ότι κινείται στο εννιάμηνο, θα εκτοξευόταν σε ανάπτυξη 7,1%.
Παρεμπιπτόντως οι «ψηλές πτήσεις» είναι πιθανό να επιστρέψουν στο τέταρτο τρίμηνο, εκτίμηση στην οποία συνηγορούν μια σειρά από λόγοι. Οι εισαγωγές αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου να είναι μειωμένες σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά προϊόντα λόγω της σημαντικής κάμψης των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου.
Ταυτόχρονα και οι ανάγκες για επιδοτήσεις στο ρεύμα έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι δε ενδείξεις από τις εισπράξεις των έμμεσων φόρων, κυρίως αυτών του ΦΠΑ, υποστηρίζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης ανάπτυξης στο τρίμηνο που διανύουμε. Εχω την αίσθηση ότι ο άτυπος στόχος για ανάπτυξη άνω του 6% το τρέχον έτος είναι, εκτός σημαντικού απροόπτου, εξασφαλισμένος…
Πηγή: in.gr
Latest News
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων
Η εποχή της αβεβαιότητας είναι εδώ
Ποιες οι ποικίλες πτυχές και διαστάσεις του άτυπου και σιωπηρού πολέμου μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας για μια θέση ισχύος, σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον