Για τις εταιρείες του Πάνου Γερμανού, καμία κορυφή δεν είναι απάτητη.
Όπως ο ίδιος ξεκίνησε το 1980 από ένα μικρό κατάστημα με μπαταρίες στο κέντρο της Αθήνας και έφτασε να ιδρύσει το 2006 τον διεθνή όμιλο Olympia κατακτώντας κάθε κορυφή στην εσωτερική και διεθνή αγορά στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μπαταριών, της λιανικής, έτσι και τα επιχειρηματικά «παιδιά» του, οι θυγατρικές γιγαντώνονται.
Sunlight: Πως «στήνει» τον παγκόσμιο ηγέτη της μπαταρίας
Το επόμενο μεγάλο χτύπημα στην παγκόσμια σκακιέρα της τεχνολογίας και της βιομηχανίας ήρθε από τη Sunlight.
Στην ελίτ των ΗΠΑ
Η ελληνική εταιρεία πρωτοπόρος στις διεθνείς αγορές των βιομηχανικών μπαταριών και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ προχώρησε σε ένα ακόμα deal. Αυτή τη φορά πρόκειται για big deal.
Εξαγόρασε το 51% της Βαυαρικής Triathlon.
Η συμφωνία που φέρει την υπογραφή του CEO Λάμπρου Μπίσαλα ανοίγει το δρόμο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του ΟΤ, για την ταχεία αναρρίχηση της ελληνικής εταιρείας στο «top 3» των κορυφαίων παικτών της αμερικανικής αγοράς στις βιομηχανικές μπαταρίες. Οι Γερμανοί βρίσκονται στην τρίτη θέση και οι δύο πρώτοι είναι οι κολοσσοί Enersys και EastPenn.
Η Triathlon λειτουργεί μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου-οξέος στο Ντάλας των ΗΠΑ.
Η Sunlight έχει σε λειτουργία μία μονάδα παρόμοια μονάδα στη Β. Καρολίνα και κατασκευάζει μία ακόμα στην ίδια περιοχή.
Έτσι η ελληνική εταιρεία μετά το deal με του Βαυαρούς αρχίζει να πλησιάζει τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της στην υπερατλαντική αγορά.
Η δύναμη των Βαυαρών
Η Triathlon Holding GmbH δραστηριοποιείται δεκαετίες στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα για μία σειρά βιομηχανικών οχημάτων για Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως τα περονοφόρα, τα παλετοφόρα και τα ανυψωτικά. Τα κεντρικά γραφεία της Triathlon βρίσκονται στο Fürth της Βαυαρίας, η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της στο Glauchau της Σαξονίας, ενώ λειτουργεί άλλα δύο εργοστάσια και κέντρα R&D στη Γερμανία, καθώς και μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου-οξέος στο Ντάλας των ΗΠΑ. Η διεθνής δραστηριότητα της Triathlon εκτείνεται επίσης σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με τη λειτουργία γραφείων πώλησης και τεχνικής εξυπηρέτησης για μπαταρίες, φορτιστές και συμπληρωματικά εξαρτήματα. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι απασχολούνται στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Με την εξαγορά, η Sunlight Group αναδεικνύεται σε μία πραγματική παγκόσμια δύναμη στις μπαταρίες για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα που εξυπηρετεί τον πολύ σημαντικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), με μπαταρίες για περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά και αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), αλλά και ρομποτικά συστήματα.
Ο νέος κολοσσός
Ο κύκλος εργασιών των Sunlight Group και Triathlon ξεπερνά συνδυαστικά το 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια μέσα από στοχευμένες προσπάθειες. Θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες και αποθηκευτικοί χώροι, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) που η Sunlight Group θα λειτουργεί πλέον σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, απασχολώντας συνολικά 3.050 υπαλλήλους. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντική επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας και πλήρη καθετοποίηση. Επίσης, ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων με νέες κατηγορίες και εφαρμογές, το δίκτυο υπηρεσιών after sales καθίσταται το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον κλάδο, και διευρύνεται η γεωγραφική κάλυψη και, κατά συνέπεια, η διάθεση προϊόντων πιο κοντά στον πελάτη.
Μπαράζ εξαγορών
Η Sunlight του Πάνου Γερμανού έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων από τις αρχές του χρόνου.
Τέτοιες είναι της της ιταλικής εταιρείας PBM S.R.L. και της γερμανικής A. Müller GmbH. Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Sunlight, την ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, και την επέκτασή της σε νέες. Επίσης, η Sunlight Group συνεχίζει να δημιουργεί ισχυρή αλυσίδα αξίας στη μπαταρία και να εντείνει τις προσπάθειές της για καθετοποίηση της παραγωγής μέσω εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας Technoform που κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, και μέσω επενδύσεων για τον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος που λειτουργεί στην Κομοτηνή. Ταυτόχρονα, η εταιρεία υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη με στόχο την καινοτομία και δημιουργία «έξυπνων» προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να υποστηρίξουν την παραγωγική αποτελεσματικότητα της Sunlight και την πραγματοποίηση των δεσμεύσεών της για ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα.
Το 5ετές πλάνο
Τα εργοστάσια της Sunlight σε Ξάνθη (κατασκευή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας), Κομοτηνή (ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου) και σε Βερόνα Ιταλίας και Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ (μονάδες συναρμολόγησης μπαταριών) αποτελούν τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας και της εξαγωγικής της δραστηριότητας σε πάνω από 100 χώρες.
Το 2021 η παραγωγή της ανήλθε στα 3,25 εκατομμύρια στοιχεία έλξης και 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και στόχος της είναι το 2023 να διπλασιάσει αυτήν την παραγωγή στα 6,3 εκατομμύρια στοιχεία έλξης.
Με ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκ. ευρώ η ελληνική εταιρεία σκοπεύει στην περαιτέρω ενίσχυση τους αλλά και στο επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επένδυσης, ύψους 450 εκατ. ευρώ, αφορά στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της.
Το όραμα του Πάνου Γερμανού
Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, αξιοκρατία, μετριοφροσύνη, ανθρωπισμός. Πέντε σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν το DNΑ του Ομίλου Olympia και τα οποία εμφύσησε ο ιδρυτής του, Πάνος Γερμανός, ο οποίος διατηρεί σήμερα τον ρόλο του μέντορα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Διοίκηση, παρέχοντας καθοδήγηση και συμβουλές.
Σεμνός στη ζωή του, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Πάνος Γερμανός γεννήθηκε το 1950 στις Μηλιές Ηλείας και μεγάλωσε σε δύσκολα χρόνια. Η δεκαμελής οικογένεια του και τα προβλήματα επιβίωσης τον έστειλαν στο να ακολουθήσει το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.
Βρέθηκε στην Αθήνα.
Το πρωί δούλευε ως πλασιέ και το βράδυ σπούδαζε το 5ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Εξαρχείων.
Το 1969 ήταν πλέον φοιτητής στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών από όπου και αποφοίτησε.
Επρόκειτο για παιδί λαϊκής οικογένειας και με τη βιοπάλη στην καθημερινότητα.
Οι σπουδές και η σκληρή δουλειά του, του άνοιξαν τους δρόμους για την πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το 1980 πέτυχε να ανοίξει το πρώτο κατάστημα «Γερμανός» στην Εμμανουήλ Μπενάκη 1, που ως τότε χρησιμοποιούσε ο αδελφός του για να πουλάει γραβάτες. Η πώληση μπαταριών και άλλων ηλεκτρονικών ειδών ήταν το εφαλτήριο της μετέπειτα πλούσιας κι επιτυχημένης επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Latest News
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο - Τι συνέβη ανά κλάδο [πίνακες]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ