Αντιμέτωποι με υπέρογκα αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα μέχρι και 14 ετών βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σε όλη τη χώρα. Οσους δεν έχουν δηλώσει στους δήμους τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους τούς περιμένει κρυφό χαράτσι από χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητά τους δεν χρησιμοποιούνταν, ήταν δηλαδή κενά και δεν ρευματοδοτούνταν.

Στην παγίδα των αναδρομικών δημοτικών τελών πέφτουν λόγω άγνοιας νόμου ιδιοκτήτες κενών ακινήτων (κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, υπόγειων χώρων στάθμευσης) στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όχι λόγω οφειλών στη ΔΕΗ ή σε άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Μπλόκο στις μεταβιβάσεις λόγω όγκου ενστάσεων

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που κόβουν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο το οποίο χρησιμοποιούσαν ή εκμίσθωναν αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό θεωρούν ότι αφού δεν εκδίδεται λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπάρχουν και δημοτικά τέλη. Οχι μόνο δεν γνωρίζουν, αλλά ούτε υποψιάζονται ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να σταματήσουν οι χρεώσεις θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο δήλωση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι δήμοι συνεχίζουν να χρεώνουν ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν στην κατοχή τους κενά επαγγελματικά ακίνητα, καθώς τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) γίνεται καθημερινά δέκτης έντονων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα. Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Στράτος Παραδιάς, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν, καθώς οι ισχύουσες ρυθμίσεις προβλέπουν αναδρομικές χρεώσεις 14ετίας που αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 20ετούς παραγραφής των οφειλών και πρόστιμα έως και 200%, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η υποβολή δήλωσης διακοπής ρευματοδότησης ακινήτου στον οικείο δήμο απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία Εσόδων και μετά, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών αλλαγή της νομοθεσίας, και συγκεκριμένα προτείνουν να καταργηθεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών για δήλωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και να οριστεί ότι από τον χρόνο διακοπής της ρευματοδότησης από τον οικείο πάροχο ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου