Στη λίστα του top 10 των μετοχών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) βάζει τη μετοχή της Alpha Bank η JP Morgan, την πρώτη ελληνική μετοχή που μπαίνει στη λίστα από το 2014, όπως τονίζεται στη νέα έκθεση της τράπεζας.
Αναφέρεται ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί την προτιμώμενη αγορά της JP Morgan από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης για το 2023, όπου αποφάσισε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια να αλλάξει τη στάση της σε θετική, κυρίως λόγω των αναπτυξιακών “όπλων” που διαθέτει η ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Οι διαχειριστές κεφαλαίων «βλέπουν» διψήφια κέρδη στις μετοχές το 2023
Τα σενάρια
Όπως σημειώνει η JP Morgan, με το 2023 να προβλέπεται ένα δύσκολο έτος για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την περιοχή των CEEMEA, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο, η Ελλάδα δείχνει ένα πιο προβλέψιμο μακροοικονομικό υπόβαθρο, με αυξανόμενη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα.
Η τράπεζα εκτιμά υπό το θετικό της σενάριο ο δείκτης MSCI της Ελλάδας θα ανέβει κατά 15% το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με το βασικό της σενάριο η άνοδος θα είναι της τάξης του 8%.
Το θετικό σενάριο για τον δείκτη υποστηρίζεται από το ότι στην Ελλάδα είναι μικρότερος ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 φαίνονται ισχυρές καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ ρέουν, η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι ακόμα περιορισμένες.
Οι κίνδυνοι
Στους κινδύνους τοποθετεί το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, που την κάνει ευάλωτη, καθώς και τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης.
Για την Alpha Bank
Σε ό, τι αφορά την Alpha Bank, η JP Morgan επισημαίνει ότι η εκκαθάριση που έχει κάνει στον ισολογισμό της υποτιμάται από τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και είναι φθηνότερη από τις περισσότερες τράπεζες της ΕΕ, ενώ έχει ισχυρά περιθώρια ανόδου μεσοπρόθεσμα, δεδομένου του ιδιωτικού τομέα με χαμηλή μόχλευση.
Για την ελληνική αγορά
Όσον αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η τράπεζα παραδέχεται ότι δεν έχει ασχοληθεί πολύ και προσθέτει πως ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου, με βαρύτητα 2,1% στον δείκτη MSCI EMEA και 0,30% στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Εξέτασε την τελευταία εκτενή της έκθεση για την Ελλάδα η οποία ήταν το 2017.
«Την θεωρούσαμε μια αγορά υψηλού ρίσκου όπου δεν είχαμε ισχυρή άποψη. Τώρα, έχουμε κάποιες ισχυρότερες απόψεις: η διαδικασία επιδιόρθωσης των ισολογισμών των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιτέλους, και το μακροοικονομικό υπόβαθρο είναι και θετικό και πιο ανθεκτικό στην ευρωπαϊκή ύφεση έναντι των περισσότερων χωρών της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρη η ανάκαμψη
Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών τη δεκαετία του 2010 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είχε μειωθεί κατά 28% (από την κορύφωση του 2007 σε πραγματικούς όρους έως το 2020 στα χαμηλά την περίοδο της COVID-19) και είναι ακόμα 18% χαμηλότερα.
Όμως, η πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, όπως επισημαίνει η JP Morgan, φαίνεται πιο ξεκάθαρη και σίγουρη με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του 2019. Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο από τα κονδύλια της ΕΕ (NGEU) που θα βοηθήσουν το επόμενο σκέλος της ανάπτυξης.
«Συμφωνούμε με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το NGEU είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της διαρθρωτικής ανάπτυξης υψηλότερα”, όπως σημειώνει η JP Morgan. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης έχει ήδη εκταμιεύσει 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) με άλλα 8 δισ. ευρώ σε έργα, σε προηγούμενα στάδια. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει 32 δισ. ευρώ δαπανών το 2021-2026», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, η JP Morgan διακρίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες στο χαμηλό εταιρικό χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα και στο χρέος νοικοκυριών.
Latest News
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Θεοδωρικάκος: Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα μετά από χρόνια στην Ελλάδα
«Με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του δείκτη τιμών - Πώς διαμορφώνεται ο πληθωρισμός
Χατζηδάκης για την οικονομία: Κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας!
Όπως σημειώνει ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης «Στα δημοσιονομικά, στο ταμείο μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους»
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε σήμερα ταμείο
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Έως 31 Ιανουαρίου η ρύθμιση οφειλών σε Δήμους - Πώς θα μειώσετε τις προσαυξήσεις
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
The Ilisian, Μινιόν, The Grid και Στοά Αρσακείου «κόβουν κορδέλα» το 2025
Τέσσερα ακίνητα - τοπόσημα ανοίγουν τις πύλες τους μέσα στο 2025 – Το ύψος των επενδύσεων και οι νέοι χρήστες
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Πώς η κερδοσκοπία κρατά ψηλά τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
Η ακρίβεια στα ράφια παραμένει αν και οι εφετινές εξαιρετικές σοδειές εγγυώνται τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στη χονδρική πωλείται κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι
Γιατί το 2025 θα διαφέρει για την ελληνική οικονομία από το 2024
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν για την ελληνική οικονομία