
Μείωση 2,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 είχε σημειωθεί αύξηση 16,7%.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,0%.
Παράλληλα, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,6%.
Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Οκτώβριο 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022.
Διαβάστε επίσης: Βιομηχανική παραγωγή: Αύξηση 3,6% στο εννεάμηνο
Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.
Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με Οκτώβριο 2021
Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,5% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 21,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 0,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 2,4% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
• Κατά 2,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου– υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 κατά 3,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 4,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
2. Από τη μείωση:
• Κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 2,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 6,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2022
Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 4,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 1,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 0,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
2. Από την μείωση:
• Κατά 4,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025 – Δεν μας επηρεάζουν οι δασμοί
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024 στις αναλυτές χαρακτήρισε «παράλογο» το πλαφόν στα καύσιμα