
Στη Νιγηρία η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τον περιορισμό του ανώτατου ορίου ανάληψης χρημάτων από τα ATM των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών στη χώρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το ανώτατο όριο χρημάτων που μπορεί να «σηκώσουν» οι πολίτες της χώρας φτάνει μέχρι τα 20.000 νάιρα (44,97 δολάρια) έναντι 150.000 που ήταν το προηγούμενο ανώτατο όριο. Οι εβδομαδιαίες αναλήψεις περιορίζονται σε 100.000 νάιρα για τους πολίτες και σε 500.000 νάιρα για τις επιχειρήσεις και κάθε ανάληψη πάνω από τα εν λόγω ποσά θα έχει επιβάρυνση 5% και 10% αντίστοιχα.
Οι περισσότεροι Νιγηριανοί δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και χρησιμοποιούν ανεπίσημες αγορές, όπου προτιμώνται τα μετρητά. Οι Αρχές προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν την καταβολή λύτρων σε ένοπλες συμμορίες που ζητούν εκατομμύρια νάιρα σε μετρητά για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν. Σε αυτή τη χώρα, δεν «παίζουν» με αυτά τα πράγματα, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας δρα η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που επιθυμεί να εγκαταστήσει τον νόμο της σαρία.
Καθίστε τώρα και σκεφτείτε πόσες φορές έχετε νιώσει εδώ στην Ελλάδα, σε μια συναλλαγή που κάνετε, ως «όμηροι». Πόσες φορές μπήκατε στην ανάγκη να καταβάλετε «λύτρα». Πόσες φορές είχατε, για παράδειγμα, «ζαχαρώσει» την αγορά ενός προϊόντος ή, ακόμα περισσότερο, είχατε χρειαστεί έναν τεχνικό για μια δουλειά στο σπίτι και πάνω που ετοιμαζόσασταν να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή μαθαίνατε ότι η αρχική τιμή δεν περιλάμβανε ΦΠΑ, αλλά έπρεπε να πληρώσετε επιπλέον 24% αν θέλατε απόδειξη. Μπορεί ο «εκβιασμός» να μην είχε το διακύβευμα της Μπόκο Χαράμ, αλλά μιας μορφής βία είναι και αυτό, καθώς κάτι χάνεις τελικά. Είτε την αξιοπρέπειά σου, εάν υποκύψεις και συμφωνήσεις σε συναλλαγή χωρίς απόδειξη. Είτε τα λεφτά σου, αν σταθείς γενναίος και επιλέξεις να πληρώσεις.
Και μπορεί επίσης να μην υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί ισλαμικός νόμος στην Ελλάδα, αλλά ο νόμος της «ζούγκλας» για κάποιες συναλλαγές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα ζει και βασιλεύει.
Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με τη βίαιη επιβολή των capital controls του 2015 που έστειλαν πολύ κόσμο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης σε μια άλλη αρνητική συγκυρία, αυτήν της πανδημίας που επίσης περιόρισε το πρόβλημα. Αλλά ο ΦΠΑ που χάνεται στον δρόμο παραμένει τεράστιος. Αγγίζει το 20% των θεωρητικά προσδοκώμενων εσόδων. Ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως. Για κάθε 10 ευρώ συναλλαγών τα δύο ευρώ παραμένουν στη σφαίρα των «λύτρων ομηρείας».
Κι όμως το σπορ συνεχίζει να ανθεί. Οπως και οι «μαύρες» συναλλαγές. Ακόμα χειρότερα, υπάρχει ΦΠΑ που πληρώνεται από τους συναλλασσομένους αλλά δεν φτάνει ποτέ στα δημόσια ταμεία. «Στρίβει» και χάνεται σε άλλες κατευθύνσεις. Και το Δημόσιο συνεχίζει να… διευκολύνει για την απόδοση ενός παρακρατούμενου φόρου.
Ακόμα υπάρχει σε ισχύ μια από τις διατάξεις, των πιο σκληρών εποχών των μνημονίου, που δίνει τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ σε δόσεις. Συνεχίζεται η στρέβλωση να μπορεί να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση άτοκα, κάτι σαν κεφάλαιο κίνησης, για ένα δίμηνο τις εισπράξεις ΦΠΑ που ως ενδιάμεσος έχει απλώς την υποχρέωση αφού την εισπράξει να την αποδώσει άμεσα στο κράτος…
Πηγή: in.gr


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.