Εντείνεται η διαμάχη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πρόταση για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τέσσερις ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, μια ομάδα 12 κρατών, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία, ζήτησε ένα σημαντικά χαμηλότερο ανώτατο όριο παρέμβασης.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Οι «27» συζητούν ξανά για το πλαφόν – Η νέα πρόταση
Επίσης, το δημοσίευμα επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, τονίζει ότι ο συνασπισμός αυτός έχει αρκετές ψήφους για να εμποδίσει μια συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή των συμβάσεων του επόμενου μήνα στην Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων τιμών ήταν μεγαλύτερο από 58 ευρώ. Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ και η διαφορά μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των παγκόσμιων αγορών στα 35 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρήκαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν
Η προτεινόμενη μείωση των ορίων παρέμβασης αφορούσε χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ζήτησαν μια προσεκτική προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών.
Μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία, προειδοποίησαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη μέλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τιμές στην περιοχή παραμένουν ανταγωνιστικές με τις παγκόσμιες αγορές καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές προμήθειες.
Για τους υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής παρέμβασης η περικοπή που προτείνει η τσεχική κυβέρνηση δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Η ομάδα των 12 χωρών είπε στην Προεδρία ότι τα επίπεδα των 220 και 35 ευρώ δεν είναι αποδεκτά και πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι «12» επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου και τις εξωχρηματιστηριακές αγορές, μια απαίτηση στην οποία αντιτάχθηκαν την Παρασκευή οι έξι χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Οι ενστάσεις της ΕΚΤ
Οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να επανασχεδιαστούν, ανέφερε σε επίσημη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΕ πρότεινε έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» τον περασμένο μήνα με στόχο τον μετριασμό των τιμών του φυσικού αερίου και της αστάθειας της αγοράς, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και αύξησε την πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η ΕΚΤ, θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του μπλοκ, αναγνώρισε ότι ο στόχος ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών και η αστάθεια, αλλά προειδοποίησε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να επιτύχουν το ακριβώς αντίθετο.
Κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που υπογράφει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο τρέχων σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τις σχετικές κλήσεις περιθωρίου, να αμφισβητήσει την ικανότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση από τους τόπους διαπραγμάτευσης στη μη κεντρικά εκκαθαρισμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του μηχανισμού τιμών, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ άλλες υπηρεσίες μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στον ρόλο.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg