Εντείνεται η διαμάχη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πρόταση για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τέσσερις ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, μια ομάδα 12 κρατών, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία, ζήτησε ένα σημαντικά χαμηλότερο ανώτατο όριο παρέμβασης.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Οι «27» συζητούν ξανά για το πλαφόν – Η νέα πρόταση
Επίσης, το δημοσίευμα επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, τονίζει ότι ο συνασπισμός αυτός έχει αρκετές ψήφους για να εμποδίσει μια συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή των συμβάσεων του επόμενου μήνα στην Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων τιμών ήταν μεγαλύτερο από 58 ευρώ. Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ και η διαφορά μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των παγκόσμιων αγορών στα 35 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρήκαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν
Η προτεινόμενη μείωση των ορίων παρέμβασης αφορούσε χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ζήτησαν μια προσεκτική προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών.
Μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία, προειδοποίησαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη μέλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τιμές στην περιοχή παραμένουν ανταγωνιστικές με τις παγκόσμιες αγορές καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές προμήθειες.
Για τους υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής παρέμβασης η περικοπή που προτείνει η τσεχική κυβέρνηση δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Η ομάδα των 12 χωρών είπε στην Προεδρία ότι τα επίπεδα των 220 και 35 ευρώ δεν είναι αποδεκτά και πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι «12» επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου και τις εξωχρηματιστηριακές αγορές, μια απαίτηση στην οποία αντιτάχθηκαν την Παρασκευή οι έξι χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Οι ενστάσεις της ΕΚΤ
Οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να επανασχεδιαστούν, ανέφερε σε επίσημη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΕ πρότεινε έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» τον περασμένο μήνα με στόχο τον μετριασμό των τιμών του φυσικού αερίου και της αστάθειας της αγοράς, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και αύξησε την πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η ΕΚΤ, θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του μπλοκ, αναγνώρισε ότι ο στόχος ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών και η αστάθεια, αλλά προειδοποίησε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να επιτύχουν το ακριβώς αντίθετο.
Κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που υπογράφει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο τρέχων σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τις σχετικές κλήσεις περιθωρίου, να αμφισβητήσει την ικανότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση από τους τόπους διαπραγμάτευσης στη μη κεντρικά εκκαθαρισμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του μηχανισμού τιμών, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ άλλες υπηρεσίες μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στον ρόλο.
Latest News
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου