
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ που διοργάνωσε το Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Σκρέκας, μίλησε για το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα στις πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις, επιδεικνύοντας ηγετική ικανότητα τόσο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας όσο και στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.
Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα
Η Ελλάδα καταλύτης για τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών και την εμβάθυνση των στρατηγικών συμμαχιών. «Μετατρέπουμε ενεργά τη χώρα σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη στρατηγική αυτονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επέδειξε ενεργειακή αλληλεγγύη, εξάγοντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο 2022, έναντι 0,7 δισ. κυβικών μέτρων, που είχε εξάγει το 2021. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτουν τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Υπουργός, επισήμανε: «Τριπλασιάζουμε τις υποδομές μας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70% ενώ οι εκφορτώσεις θα φτάσουν τις 80 φέτος, έναντι 39 το 2021. Παράλληλα, προχωρούμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας ενώ επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου».
Η πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι η μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας.
Εστιάζοντας στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινητοποιεί πράσινες επενδύσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2030: «Επιταχύναμε την πράσινη μετάβαση, με επίπεδο ρεκόρ 2 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα εγκατασταθούν το 2022.
Συνολικά, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πράσινη επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030».
Κλείνοντας ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τις Η.Π.Α. σε όλα τα επίπεδα και είμαι χαρούμενος που υπάρχει ισχυρή επενδυτική δυναμική από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε όλους τους πράσινους τομείς», κατέληξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Επικεφαλής της Επενδυτικής Τραπεζικής για την Χρηματοδότηση στην Ελλάδα, Δημήτρης Κοφίτσας και ο Γενικός Διευθυντής της Nomura στην Ελλάδα, Αντώνης Τιμπλαλέξης.


Latest News

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο

Εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου - Η Ρεβυθούσα κύρια πηγή εισόδου
Καθοριστική είναι η συμβολή του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Τι θα κάνει η Ευρώπη με το αμερικανικό LNG
Το φυσικό αέριο καταγράφει έντονες διακυμάνσεις - Η δύσκολη εξίσωση να γεμίσουν οι αποθήκες